Un inspector de la postul vamal Cuciurgan a intrat la sfârșitul lunii martie în vizorul inspectorilor Autorității Naționale de Integritate (ANI) și riscă să fie eliberat din funcție, din motiv că pe lângă funcția pe care o deține activa și în calitate de administrator al unei firme. Astfel, ANI a emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților.

Începând cu anul 1999, vameșul s-a aflat în mai multe funcții în cadrul serviciului vamal, iar din luna iunie 2009, acesta și-a fondat o firmă împreună cu alte două persoane cu activitate în comerțul cu amănuntul al hainelor și încălțămintei. În cadrul acestei firme, subiectul deținea și calitatea de administrator cu partea socială de 34 % din capitalul social de 5400 lei.

Deși, în cadrul controlului, inspectorul de integritate nu a stabilit încasarea unui salariu din calitatea de administrator și de asociat, totuși a concluzionat că acesta a admis incompatibilitate de funcție prin faptul că a deținut concomitent cu statutul de funcționar vamal și funcții în conducerea firmei, fără a întreprinde acțiuni de soluționare a incompatibilității.

După ce a fost informat despre inițierea procedurii de control în privința sa, subiectul a încercat să își soluționeze stările de incompatibilitate, fiind exclus din funcțiile firmei abia în vara anului 2020.

Pe acest caz, inspectorul de integritate a decis ca vameșul să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani și includerea acestuia în Registrul Interdicțiilor.

Dacă actul va rămâne definitiv, ANI va sesiza Serviciul Vamal pentru demararea procedurii de eliberare din funcție a subiectului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!