Doctorul în drept Teodor Cârnaț spune că avizul Curții Constituționale prin care s-a constatat că sunt întrunite circumstanțele prvind dizolvarea Legislativului este „tardiv” și putea fi luată o hotărâre în acest sens mult mai devreme.  Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Cred că acest aviz este tardiv. CC a primit această sesizare pe 29 martie. În circumstanțele create, trebuia să emită avizul peste patru zile, maxim cinci zile. Odată ce CC a spus în avizul său că nu ne uităm la oportunitatea eliberarea avizului, dar ne uităm la respectarea formalității. Din punctul de vedere al respectării formalității, CC era în situația să elibereze avizul pe 1-2 aprilie, deoarece suntem în perioadă pandemică. Apare semnul întrebări în legătură cu opinia separată a celor doi judecători, pe când toată societatea spune că au fost întrunite circumstanțele. Opiniile separate parcă toarnă apă la moară pentru unele partide, care nu vor recunoaște pe viitor constituționalitatea acestui aviz și decretului șefei statului privind dizolvarea Parlamentului”, a comentat Teodor Cârnaț.

Urmăriți mai jos emisiune „Cutia Neagră” de la TV8:

Amintim că astăzi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

„Se constantă drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, a spus Domnica Manole.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și urmează să fie publică în Monitorul Oficial.

La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!