/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Coincidență sau nu? La cinci ani distanță, Domnica Manole mai ia o decizie istorică

missing
15 aprilie 2021, ora 19:06

La cinci ani distanță, Domnica Manole mai ia încă o decizie istorică. După ce pe 14 aprilie 2016 a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze un referendum republican, pe 15 aprilie 2021 a dat citire hotărârii Curții Constituționale care a stabilit că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. 

În 2016 Curtea de Apel a admis cererea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului constituțional şi a anulat decizia CEC-ului din 30 martie, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi a fost anulat înregistrarea grupului de inițiativă.

În urma acestui referendum cetățenii urmau să se pronunțe dacă sunt pro sau contra alegerii şi demiterii șefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaților de la 101 la 71 și limitării imunității parlamentare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis în cadrul unei ședințe cu ușile închise că Domnica Manole va fi cercetată penal pentru că a obligat CEC să organizeze referendumul republican. Asta după ce fostul procuror general Eduard Harunjen a depus o sesizare la CSM, făcând trimitere la decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a declarat ilegală decizia Domnicăi Manole.

Ulterior, Domnica Manole a fost judecată pentru că în 2016 că ar fi adoptat o decizie contrar legii, adică pronunțarea la 14 aprilie 2016, în funcția de judector la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

Mai apoi, în iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era suspectată de luarea unei decizii ilegale.

La cinci ani distanță, astăzi, 15 aprilie, Domnica Manole, în calitate de președintă a CCM a dat citire hotărârii care prevede că sunt circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Președinta CCM Domnica Manole a anunțat că doi judecători au avut păreri separate. Este vorba despre magistrații Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon nu a recunoscut această decizie și a spus că cei trei magistrați ai CCM care au dat câștig de cauză Maiei Sandu au uzurpat puterea de stat în interesul președintei.

Apoi, în cadrul unui briefing de presă Domnica Manole a rugat reprezentanții forțelor politice și pe cei ai presei să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram