La cinci ani distanță, Domnica Manole mai ia încă o decizie istorică. După ce pe 14 aprilie 2016 a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze un referendum republican, pe 15 aprilie 2021 a dat citire hotărârii Curții Constituționale care a stabilit că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. 

În 2016 Curtea de Apel a admis cererea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului constituțional şi a anulat decizia CEC-ului din 30 martie, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi a fost anulat înregistrarea grupului de inițiativă.

În urma acestui referendum cetățenii urmau să se pronunțe dacă sunt pro sau contra alegerii şi demiterii șefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaților de la 101 la 71 și limitării imunității parlamentare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis în cadrul unei ședințe cu ușile închise că Domnica Manole va fi cercetată penal pentru că a obligat CEC să organizeze referendumul republican. Asta după ce fostul procuror general Eduard Harunjen a depus o sesizare la CSM, făcând trimitere la decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a declarat ilegală decizia Domnicăi Manole.

Ulterior, Domnica Manole a fost judecată pentru că în 2016 că ar fi adoptat o decizie contrar legii, adică pronunțarea la 14 aprilie 2016, în funcția de judector la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

Mai apoi, în iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era suspectată de luarea unei decizii ilegale.

La cinci ani distanță, astăzi, 15 aprilie, Domnica Manole, în calitate de președintă a CCM a dat citire hotărârii care prevede că sunt circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Președinta CCM Domnica Manole a anunțat că doi judecători au avut păreri separate. Este vorba despre magistrații Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon nu a recunoscut această decizie și a spus că cei trei magistrați ai CCM care au dat câștig de cauză Maiei Sandu au uzurpat puterea de stat în interesul președintei.

Apoi, în cadrul unui briefing de presă Domnica Manole a rugat reprezentanții forțelor politice și pe cei ai presei să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!