Curtea de Apel Cahul a venit cu o serie de precizări după ce reprezentanții Partidului Politic „Șor” i-au acuzat pe magistrați că încalcă legea. Instituția a relatat într-un comunicat de presă cum au decurs evenimentele în ziua de marți, 13 aprilie, când avocații lui Ilan Șor au chemat poliția la Curtea de Apel, deoarece nu s-ar fi ținut cont de normele dictate de autorități, în contextul stării de urgență provocate de COVID – 19. 

„La ora 11:50 a fost deschisă ședința de judecată, la care avocatul Bojenco Nicolae a înaintat cerere de recuzare a judecătorului Berdilă Tudor, la 11:55 fiind anunțată întrerupere pentru examinarea cererii de recuzare. PIGD (programul integrat de gestionare a dosarelor) a ales judecătorul care urmează să examineze cererea de recuzare Vavrin Galina, după care la 12:23 a început examinarea cererii de recuzare, în cadrul căreia avocatul Bojenco Nicolae a înaintat o cerere de ridicare a excepției de neconstituționalitate a prevederilor art.35 alin.(1) Cod de procedură penală. După dezbaterea cererii de ridicare a excepției de neconstituționalitate, completul de judecată a deliberat în intervalul de timp 12:50 – 13:11 și a pronunțat încheierea prin care a fost respinsă cererea ”, menționează reprezentanții Curții de Apel Cahul.

„La revenirea în sala ședinței a completului pentru examinarea cauzei în fond 13:32, avocații inculpatului au solicitat pauză de prânz. La 14:49 a continuat ședința, în cadrul căreia avocații inculpatului au invocat prevederile pct.5.3 din Dispo

Explicațiile președintelui ședinței de judecată au fost ignorate de cei trei apărători ai lui Ilan Șor, care ar fi părăsit sala de ședințe, fără a avea această permisiune. Instanța a pronunțat încheierea de aplicare a amenzilor judiciare tuturor celor trei avocați și a amânat ședința pe motivul lipsei apărătorilor inculpatului. S-a dispus totodată sesizarea Uniunii avocaților și a CNAJGS.

Nici ședința de judecată programată pentru astăzi nu a avut loc.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. De atunci au fost amânate zeci de ședință de judecată. Ulterior, ședințele de judecată în cazul lui Șor au fost amânate pe bandă rulantă.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!