/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/STUDIU/ Tulburări de vedere, surmenaj și obezitate printre semnele de boală raportate de elevi

15 aprilie 2021, ora 15:15

În perioada pandemiei, o pătrime dintre toți elevii s-au simțit cu mult mai stresați, iar fetele raportează această stare aproape de două ori mai frecvent decât băieții, arată rezultatele unui studiu realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Aproape 38% dintre elevii din școlile profesionale, colegii și centre de excelență au raportat două și mai multe semne de boală cu incidență mai des decât o dată pe săptămână. Totodată, 11% dintre respondenți au indicat că au o boală pe termen lung, o dizabilitate sau o afecțiune medicală, cum ar fi diabetul, artrita sau paralizia cerebrală. În același timp, 26% dintre elevi au raportat săptămânal stare de apatie, 23% – nervozitate, 20% – stare de neliniște și 21% – stare de stres sporit. , rezultate care au fost făcute publice astăzi, 15 aprilie, transmite IPN.

În timpul instruirii practice și la locul de muncă, tinerii au spus că se confruntă cu probleme de sănătate cum ar fi stresul sporit, inclusiv din cauza lipsei de experiență profesională, tulburări de vedere, surmenaj și obezitate. Totodată, potrivit cadrelor didactice, tinerii au acuzat dureri de spate, mâini sau picioare, oboseală intelectuală și lipsa rezistenței fizice.

Doar 11% dintre tinerii intervievați au abilități bine dezvoltate legate de angajare în câmpul muncii, 43% nu au abilitatea de a lucra eficient independent, 47% nu au deprinderea de a lucra ca parte a unei echipe, iar 55% nu au capacitatea de a lucra cu oameni cu abilități diverse și în medii diverse. Studiul a arătat că numai 21% dintre respondenți au abilități de relaționare interpersonală bine dezvoltate. Se autoapreciază pozitiv 35% dintre fete și 45% dintre băieți.

În același timp, aproape 16% dintre elevii din școli profesionale, colegii și centre de excelență au consumat țigări pe bază de tutun 1-2 zile și mai mult, 13% au fost cel puțin o dată în stare de ebrietate pronunțată, 2% au consumat cannabis, 1,1% – droguri sintetice, iar 1,4%  și-au injectat droguri.

Conform datelor furnizate de cele 20 instituții din învățământul profesional-tehnic, implicate în studiu, în perioada anilor 2017-2020 au fost înregistrate 184 de sarcini la eleve și o treime dintre ele au abandonat studiile din cauza gravidității.

Studiul a mai arătat că doar 1 din 10 tineri cunosc corect toată informația de bază despre HIV. Totodată, 37% dintre elevii din învățământul profesional-tehnic cred că HIV se transmite prin înțepătura unui țânțar, 53% cred că infecția HIV se poate transmite luând masa împreună cu o persoană infectată, iar 1/3 dintre respondenți au atitudini discriminatorii față de persoanele HIV-pozitive.

Galina Leșco, șefa echipei care a efectuat studiul și șefa Centrului Național de Resurse în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Neovita”, a menționat că elevii din învățământul profesional-tehnic care au studiat cursul „Decizii pentru un mod sănătos de viață” au manifestat un nivel mai avansat de cunoștințe în materie de sănătate și mai multe comportamente sigure. Leșco a concluzionat că e nevoie de a investiții în dezvoltarea unui mediu sigur și prietenos pentru dezvoltarea sănătoasă a elevilor atât în procesul educațional, cât și timpul practicii de producere, iar ulterior la locul de muncă. Este necesar un cadru normativ care ar motiva instituțiile din învățământul profesional-tehnic să implementeze abordarea școlilor care promovează sănătatea conform standardelor internaționale. Totodată, e nevoie de a fortifica suportul psihologic al elevilor, în special pentru tinerii cu dizabilități și a celor cu venituri mici, a concluzionat Galina Leșco.

Studiul a fost realizat în 20 de școli profesionale, colegii și centre de excelență, pe un eșantion de 923 de elevi, care o vârstă cuprinsă între 15 și 19 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram