/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Lecțiile online, o provocare. Peste 30 de mii de copii nu au acces la un calculator

missing
15 aprilie 2021, ora 08:10

Lecțiile online continuă să fie o adevărată provocare pentru elevii care nu au un laptop, tabletă ori calculator. Într-o familie din raionul Criuleni, cu trei școlari, părinții nu au reușit să cumpere decât un singur telefon. Și nu este singurul caz de acest gen. În situație similară se află peste 30 de mii de copii din țară. Pentru a remedia situația, Ministerul Educației a achiziționat un lot de 2400 de laptopuri care urmează a fi distribuite în școli și elevilor din familii sărace.

Această elevă este în clasa a opta și spune că sunt patru frați în familie, iar trei dintre ei merg la școală. Având un singur telefon în casă, lecțiile online sunt o adevărată provocare pentru ei.

„- Este important pentru voi de-a avea un calculator? – Da. Ar fi mai ușor ca să fim la lecții și nu am absenta atât de mult. – Cum faceți față doar cu un telefon? – O zi face fratele meu lecții, altă zi fac eu lecțiile, dar dacă nu reușesc, fac exercițiile și îi trimit profesorului”.

Totuși, pentru o pregătire mai bună, adolescenta spune că ar avea nevoie de un calculator în casă.

„Avem nevoie de un calculator, deoarece la telefon nu este comod și, uneori, avem de făcut PPC-uri și trebuie trimise profesorilor. Pe telefon este foarte complicat, dar pe calculator ar fi mai ușor”.

Iar fratele mai mic, elev în clasa a cincea, ne-a spus că ar fi bucuros să aibă telefonul său personal, pentru a putea asista la toate lecțiile online.

„- Ai calculator? – Nu. – Cum faci lecțiile online? – Avem un telefon și facem pe rând.  – De ce aveți nevoie ca să vă ușureze munca? – Măcar de un telefon, pentru a face ambii lecțiile. – Nu optezi pentru un calculator, macăr un telefon să ai? – Da. – Cu asta vei fi mulțumit? – Da”.

Astăzi, Ministerul Educației a anunțat că a primit 2400 de laptopuri, achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”. Potrivit ministrei de la Educație, Lilia Pogolșa, atât cele 2400 de laptopuri recepționate deja, cât și cele 7600, care urmează să fie furnizate de agentul economic săptămâna viitoare, vor ajunge la elevii din familiile nevoiașe din toate raioanele țării.

„Problema de nivel prioritar a fost necesitatea de asigura cu tehnică de calcul pentru toți elevii din învățământul general. În acest context, echipa Ministerului a reconceptualizat activitățile din cadru acestui proiect și au fost realocate 3,5 milione de dolari, pentru procurarea tehnicii de calcul și pentru asigurarea procesului educațional, accesul copiilor la educație”, a menționat ministra Educației, Lilia Pogolșa.

Tot astăzi, Asociația Obștească „Părinți Solidari” a organizat o conferință de presă în care s-a vorbit despre problemele învățământului online. Potrivit directorului executiv al Asociației, Ala Revenco, autorităţile fie că nu înțeleg situația în care se află învățământul, fie că ignoră problemele în mod conștient, urmărind alte scopuri.

„Noi am ajuns la concluzia că autoritățile nu luptă cu pandemia, de fapt, autoritățile luptă contra copiilor și contra educației. Nu știm dacă o fac conștient sau urmărind alte scopuri, dar acesta este rezultatul care le aprobă autoritățile. Suntem în situația când tot funcționează doar școlile rămân închise. Deci în perioada martie-aprilie 2021 cele mai dure restricșii au fost aplicate doar în raport cu sistemul de învățământ, un sistem vital pentru toată societatea, în special pentru copii”, a spus Ala Revenci de la Asociația Obștească „Părinți Solidari”.

De cealaltă parte, Secretarul de stat în domeniu Educației, Natalia Grâu, spune că prezența elevilor în sălile de clasă, nu depinde de Ministerul Educației.

„Ministerul Educației, Culturii și cercetării respectă prevederile dispozițiilor Comisiei Situațiilor Excepționale, prin urmare, decizia cu privire la forma de activitate și forma de organizare a procesului educațional este reglementat de prevederile dispoziților emise Comisia Situațiilor Excepționale și nu este Ministerul structura care poate să decidă asupra revenii cu prezența fizică la școală”, a spus Natalia Grâu, secretar de stat la Ministerul Educației.

Potrivit informațiilor furnizate de către directorii instituțiilor de învățământ general din țară, circa 10 mii de elevi din clasele a cincea – a 12-a au nevoie de calculator pentru a se conecta la lecțiile desfășurate online. Datelor prezentate de autorități mai arată că, în jur de 30 de mii de elevi nu au acces la un laptop, tabletă sau măcar internet.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram