/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Sezonul urzicilor, leurdei și măcrișului, în toi. Tarabele de la piață abundă în verdețurile care se vând „ca pâinea caldă”

missing
15 aprilie 2021, ora 07:15

Sezonul leurdei, a urzicilor și măcrișului este în toi. Tarabele din Piața Centrală abundă în astfel de verdețuri, despre care toată lumea știe că sunt bune de consumat, în primăvară, atunci când organismul uman duce lipsă de vitamine și minerale. Potrivit celor care le culeg și le propun spre vânzare, se pare că, în acest an, oamenii sunt mai atenți la sănătatea lor, deoarece legăturile de verdeață se vând ca pâinea caldă, spun ei. La fel, acum, sunt scoase în vânzare și semințele ori răsadul de flori, dar și puieții de pomi fructiferi.

La Piața Centrală, sezonul verdețurilor de primăvară este în toi. Leurdă, urzici și măcriș se vinde la tot pasul. Pe aceste două bătrâne le-am găsit la poarta pieței. Femeile vindeau urzici și leurdă, pe care le-au cules în pădurea de lângă sat. Chiar dacă sunt pensionare și le este greu să se miște, ele spun că merg la cules verdețuri, la început de primăvară, pentru a mai face un ban.

Și dacă urzicile sunt culese doar din pădure, leurda și măcrișul pot fi crescute și în solare, ne-au spus comercianții. Potrivit lor, în acest an marfa lor se cumpără, deoarece oamenii sunt mai atenți la sănătate. Totuși, cea mai întrebată este urzica, iar aceasta nu se adună de peste tot. Trebuie să știi unde este mai bună, spun oamenii care o adună de o viață.

„Și în pădure trebuie să știi locurile. Nu peste tot crește urică. Trebuie să știi locurile unde sunt salcâmi, pe sub salcâmi, nu e așa aiurea toată pădurea. Era 100-140, era deodată și mai bine mergea. Anul acesta e epidemie și vitaminele, oamenii știu că e tare vitaminoasă și cumpără urzică. – Și acum cât este un kg? – Acum e 50”.

Și, în timp ce vânzătorii spun că prețul urzicilor a scăzut, cumpărătorii se plâng de prețuri exagerate.

„- Uite-l. – 5 lei? – Da. – Și vi se pare scump? – Desigur că este scump, era și trei și doi. – Cumpărați urzică așa, în fiecare an, așa la început de primăvară? – S-o gust prima dată și gata-i, asta-i. – Nu vă mai permiteți? – Dar pe ce să cumperi?”

„ – Dar urzică sau din astea mai cumpărați, ați mâncat? – Nu! – Dar de ce, vi se par scumpe sau cum? – Scumpe – Urzica e scumpă? – Da, și pensia mică”.

Tot acum este în toi și sezonul de plantare a pomilor, arborilor și arbuștilor, dar vânzătorii de aici spun că duc lipsă de cumpărători. Ba mai mult, cei care vin să cumpere spun că producția lor este scumpă. Și asta în pofida faptului că, înainte de a aduce puieții la piață, pomicultorii îi îngrijesc cel puțin doi ani.

„Orice plantă se crește minim doi ani de zile. Și eu dau o plantă, o dau cu 10 lei. Ea costă într-o țară europeană, 10 euro, aici e 10 lei. Nu au bani, nu au bani. Nimeni nu plătește.

„Ei nu au nici de mâncare și nici de copăcei. Care fură are, care nu fură – nu are”.

Cei interesați de achiziționarea puieților sau a florilor au păreri împărțite despre prețuri. Unii se declară mulțimiți de suma pentru care o dau pentru un pom, iar alții rămân doar cu uitatul, pentru că li se pare prea scump.

În aceste zile, la piață, un kilogram de urzici poate fi cumpărat cu 50 de lei, în timp ce o legătură de leurdă poate fi cumpărată și cu 5 lei. Totodată, prețul puieților variază între 20 și 50 de lei, dar pot costa și mai mult în funcție de soi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram