Pentru a beneficia de mecanismul 2%, asociaţiile obşteşti, fundaţiile şi instituţiile private nu sunt obligate să deţină statutul de utilitate publică, eliberat de Comisia de certificare de pe lângă Ministerul Justiţiei. În acelaşi timp, acestea trebuie să demonstreze că practică activități de utilitate publică.

Potrivit art. 30 din Legea cu privire la asociaţiile obşteşti nr. 837 din 17 mai 1996, activitatea de utilitate publică este activitatea desfășurată în interes general sau în interesul unor colectivități locale, care, fiind realizată în mod gratuit sau la preț redus pentru persoanele sau grupurile dezavantajate, contribuie la dezvoltarea sau susţinerea:

a) educației şi instruirii persoanelor, difuzării şi acumulării de cunoștințe;
b) științei;
c) culturii şi artei;
d) sportului pentru amatori, educației fizice şi turismului social;
e) ocrotirii sănătății;
f) protecției sociale a persoanelor cu dizabilități, a pensionarilor, copiilor, adolescenților, persoanelor strămutate, familiilor cu mulți copii şi/sau socialmente vulnerabile, a altor persoane defavorizate;
g) creării noilor locuri de muncă;
h) eradicării sărăciei;
i) promovării păcii, prieteniei şi înțelegerii între popoare, prevenirii şi depășirii conflictelor civile, sociale, etnice şi religioase;
j) apărării şi promovării democrației şi drepturilor omului;
k) protecției mediului;
l) protejării patrimoniului cultural şi a monumentelor istorice;
m) prevenirii criminalității şi contribuirii la contracararea acesteia.

Printr-o decizie a Comisiei de Certificare pot fi considerate de utilitate publică și alte activități. Pentru aceasta însă, asociațiile obștești, fundațiile sau instituțiile private trebuie să aplice pentru obținerea statutului de utilitate publică.

Menționăm că dacă nu aveți datorii la impozitul pe venit, puteți redirecționa 2% din suma acestuia către o organizație non-guvernamentală. Sa știți că, în orice caz, impozitul se varsă în bugetul de stat.

Dacă doriți să faceți desemnarea procentuală, în bugetul de stat vor ajunge 98% din impozite în loc de 100%. E foarte simplu. În lista ONG-urilor este și „Media Alternativa”, asociația obștească ce deține postul nostru de televiziune.

Vedeți aici cum redirecționați 2%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!