/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

„Premier Energy” își exprimă îngrijorarea în legătură cu proiectul privind compensarea facturilor la lumină

missing
16 aprilie 2021, ora 13:39

Furnizorul de energie „Premier Energy” își exprimă îngrijorarea în legătură cu proiectul de lege al socialiștilor care prevede ca facturile de energie electrică ale tuturor consumatorilor casnici, corespunzătoare lunilor aprilie și mai ale anului 2021, să fie plătite din bugetul de stat. Întreprinderea consideră că această inițiativă, nu a fost suficient consultată cu toate părțile implicate în proces și presupune riscuri de lipsă de fonduri în întregul sistem electroenergetic din cauza unei posibile întârzieri în achitarea plăților din partea guvernului.

Reprezentanții întreprinderii spun că „acest proiect a apărut în mediul public fără discuții prealabile și nu a fost avizat de către Guvern, alte comisii parlamentare, fapt care este obligatoriu ținând cont de impactul acestuia asupra bugetului de stat, de asemenea fără o consultare cu ANRE și cu părțile afectate, dar care deja astăzi, 16 aprilie a fost discutat și votat în prima lectură în sesiunea plenară a Parlamentului. În perioada stării de urgență din anul trecut, instituită în legătură cu pandemia de Covid 19, când s-a înregistrat o situație economică complicată atât pentru bugetul de stat, agenții economici, cât și pentru populație, furnizorii de energie electrică au susținut consumatorii prin posibilitatea achitării graduale a facturilor, fără a fi deconectați pentru întârzierea plăților. Pe parcursul acelei perioade, datoria consumatorilor față de furnizor a crescut. Cu toate acestea, în următoarele luni după ridicarea stării de urgență încasările și plățile s-au normalizat fără careva intervenții din partea statului și grație gestiunii operatorului și a disciplinei consolidate a plăților din partea majorității consumatorilor”.

În context, „Premier Energy” menționează într-o notă că „metodă de plată a compensațiilor propusă în proiectul de lege nu este cea mai potrivită, din punct de vedere al transparenței procesului. Considerăm ca sumele pentru compensarea serviciilor pentru consumul de energie electrică, dar și pentru alte servicii indispensabile, cum ar fi apă, gaz și asigurare cu căldură trebuie să fie transferate direct consumatorilor pentru ca în cele din urmă, aceștia să își achite datoria fată de operatori. Fără îndoială, este oportun și necesar ajutorul și susținerea din partea statului pentru categoriile cele mai vulnerabile ale populației, cu nevoi stringente”.

Proiectul socialiștilor a fost deja votat în prima lectură în timpul ședinței de astăzi, 16 aprilie, a Parlamentului. Inițiativa a fost dur criticată și a stârnit replici acide.

Precizăm că proiectul a fost înregistrat în Parlament pe data de 14 aprilie curent. Potrivit prevederilor, statul va acoperi cheltuielile pentru facturile la energia electrică pe perioada stării de urgență pentru toți consumatorii casnici. Astfel, cheltuielile medii lunare pentru un consumator casnic au fost calculate la suma de 214 de lei, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru februarie-martie. Suma totală a alocațiilor ce urmează a fi transmise este de aproape 533 de milioane de lei.

/DOC/ „Bugetul nu e culiocul vostru”. În pofida criticilor și acuzațiilor, proiectul PSRM privind compensarea cheltuielilor la energie a fost votat 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram