Junta din Myanmar a eliberat sâmbătă 23.184 de deţinuţi din închisori în toată ţara, în virtutea unei amnistii de Anul Nou, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului Închisorilor, deşi puţin probabil să se numere printre ei activişti pro-democraţie arestaţi după lovitura de stat de la 1 februarie, relatează Reuters.

Sâmbăta este prima zi a tradiţionalului An Nou în Myanmar (fostă Birmania) şi ultima a unei vacanţe de cinci zile, de obicei sărbătorită cu vizite la temple şi petreceri stradale.

Activiştii pro-democraţie au cerut anularea festivităţilor din acest an şi în schimb ca oamenii să se concentreze pe o campanie de restabilire a democraţiei după destituirea de către armată a guvernului ales al laureatei Premiului Nobel Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi se numără printre 3.141 de persoane arestate în legătură cu puciul, potrivit unui bilanţ al grupului de activişti Asociaţia de Asistenţă pentru Prizonierii Politici (AAPP).

“Aceşti deţinuţi sunt cei mai mulţi dinainte de 1 februarie, dar de asemenea sunt unii care au fost închişi după”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Închisorilor Kyaw Tun Oo prin telefon pentru Reuters.

Întrebat dacă vreunul dintre cei eliberaţi ar fi putut fi reţinut în legătură cu protestele împotriva conducerii militare, el a spus că nu are detalii despre amnistii.

În timp ce armata elibera mii de prizonieri, ea era de asemenea în căutarea a 832 de persoane pe numele cărora au fost emise mandate de arestare în legătură cu protestele, potrivit AAPP.

Printre acestea se numără 200 de persoane, inclusiv mai multe celebrităţi pe internet, actori şi cântăreţi, care s-au pronunţat împotriva loviturii de stat, pentru a fi arestate sub acuzaţia de încurajare a disidenţei în armată, pedepsită cu trei ani de închisoare.

Două dintre aceste persoane, cuplul format din regizorul Christina Kyi şi actorul Zenn Kyi, au fost reţinute sâmbătă pe aeroportul principalului oraş Yangon, în timp ce încercau să plece cu un zbor spre Bangkok, a relatat site-ul de ştiri Irrawaddy.

Situaţia este tulbure în Myanmar de la lovitura de stat, pe care armata a apărat-o cu acuzaţii de fraudă în alegerile din noiembrie câştigate de partidul lui Suu Kyi, deşi comisia electorală a respins obiecţiile.

Guvernul destituit a deţinut puterea în primii cinci ani de guvernare civilă după ce s-a încheiat controlul armatei după aproape o jumătate de secol.

Oamenii înfuriaţi de revenirea conducerii militare au ieşit în stradă zilnic pentru a cere restaurarea democraţiei, sfidând represiunea forţelor de securitate în care au fost ucise 728 de persoane, potrivit celor mai recente cifre ale AAPP cifre.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!