Mini-elicopterul Ingenuity, al celor de la NASA, a efectuat primul zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera planetei Marte, anunţă BBC. Zborul mini-elicopterului Ingenuity a avut loc cu o întârziere de o săptămână, din cauza unei erori tehnice. Zborul pe Marte a fost o adevărată provocare pentru că aerul are o densitate de doar 1% din valoarea celei de pe Pământ.

Practic, pentru a putea zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o orice alt elicopter pe Pământ. NASA a transmis în direct evenimentul istoric, de la sediul JPL.

O poza albă-negru, realizată de o cameră foto aflată la bordul mini-elicopterului, surprinde umbra lui Ingenuity pe solul de pe Marte, scrie mediafax.ro.

Clipurile video, în schimb, au fost surprinse de o altă cameră, montată pe Roverul Perseverance, care se afla la aproximativ 60 de metri distanţă de mini-elicopterul Ingenuity. Perseverance îşi va continua misiunea şi va colecta probe de pe Marte care vor ajunge, ulterior, pe Pământ, odată cu viitoarele misiuni.

„Practic, oamenii au reuşit să piloteze o aeronavă pe o altă planetă, este un moment istoric”, a declarat Mimi Aung, coordonatorul proiectului Ingenuity. Mini-elicopterul Ingenuity va realiza mai multe zboruri-test pe Marte, cu o dificultate din ce în ce mai mare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!