/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Declarație: ONG-urile de media, îngrijorate în raport cu dublarea termenelor de soluționare a cererilor de acces la informație

missing
20 aprilie 2021, ora 10:30

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu dublarea, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență. Potrivit pct. 26 din dispoziția CSE nr. 3, din 15 aprilie 2021, „pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează”.

Prevederile Legii privind accesul la informație arată că termenul maxim în care furnizorii sunt obligați să pună la dispoziția solicitantului informația cerută este de 15 zile lucrătoare. Totodată, legea prevede posibilitatea de prelungire a acestui termen cu încă cinci zile lucrătoare în cazul în care cererea se referă la un volum foarte mare de informații sau sunt necesare consultații suplimentare pentru a satisface cererea.

„Așadar, prin efectul dispoziției CSE, jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste 30 zile lucrătoare, ceea ce ar însemna, la modul practic, 42 de zile calendaristice. Subliniem că reprezentanții mass-media se confruntau și până acum cu o multitudine de obstacole și dificultăți în obținerea informațiilor de interes public, iar dublarea termenelor legale de soluționare a cererilor nu reprezintă decât o altă barieră construită pentru diminuarea transparenței în activitatea autorităților și instituțiilor publice”, se menționează în declarație publicată pe Media-Azi.

ONG-urile semnatare consideră că dublarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public constituie o măsură disproporționată și nejustificată, ce poate duce la încurajarea propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată.

În situația dificilă în care se află societatea noastră, avem nevoie, mai mult ca oricând, de informarea corectă și promptă a publicului. Or, lipsa de informație poate crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice.

În legătură cu cele enunțate, organizațiile au lansat un apel către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să stopeze derapajul de la standardele în domeniul accesului la informațiile de interes public și să adopte o politică echilibrată în raport cu aplicarea măsurilor excepționale în detrimentul drepturilor și libertăților garantate de lege.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”
RISE Moldova
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram