/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Jurnaliștii și alte persoane nu ar mai avea dreptul să filmeze tăierea copacilor din păduri fără prezența specialiștilor

missing
21 aprilie 2021, ora 19:47

Jurnaliștii și alte persoane nu ar mai avea dreptul să filmeze tăierea copacilor din păduri fără prezența specialiștilor din silvicultură. Cel puțin asta afirmă Agenția Moldsilva, care a emis un ordin potrivit căruia accesul și filmarea în zonele cu lucrări silvotehnice este permis doar alături de reprezentanții autorității. Directorul agenției motivează decizia prin necesitatea „respectării normelor de securitate”, scrie media-azi.md.

La începutul acestui an, pe rețelele sociale au fost distribuite mai multe imagini video, filmate în direct, din diferite zone forestiere în care se tăiau arbori.

Este vorba inclusiv de secvențe distribuite pe pagina de Facebook a Partidului Democrație Acasă, condus de Vasile Costiuc, care acuza Moldsilva, agenția responsabilă de gestionarea spațiului forestier, că ar efectua lucrări ilegale.

Reprezentanții agenției au negat acuzațiile. Mai mult, la începutul lunii februarie, pe pagina de Facebook a Moldsilva fost distribuită o postare în care se menționa despre intenția de a permite accesul pentru filmări în fondul forestier doar în prezența specialiștilor din ramura silvică, „pentru a exclude pe loc orice tentativă de manipulare și interpretare tendențioasă a realității”.

La solicitarea Media Azi de a oferi detalii despre deciziile luate, reprezentanții Moldsilva au precizat că, pe 26 februarie, după aproximativ o săptămâna de la publicarea postării pe Facebook, autoritatea a aprobat un ordin prin care se interzic filmările în zonele forestiere unde au loc tăierea arboretului sau alte lucrări silvotehice fără prezența silvicultorilor.

Ordinul cu pricina nu se regăsește pe pagina web a agenției, iar încercările repetate de a obține o copie a documentului nu s-au soldat cu succes. Moldsilva a solicitat argumente suplimentare pentru a-l oferi juriștilor, reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

Mai multe detalii găsiți aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram