/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

PCRM spune că Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale

21 aprilie 2021, ora 18:36

Reprezentanții Partidul Comuniștilor (PCRM) sugerează că Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale (CC), după ce în urma sesizării depuse de șefa statului, Maia Sandu, judecătorii au hotărât că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate. 

Membrii PCRM au venit și cu un atac în adresa judecătorilor CC, acuzându-i că au trădat normele constituționale fiind presați de șefa statului  Maia Sandu.

„În această traiectorie politică a bumerangului, CC, cu comportamentul său trădător față de Constituție, este, exprimându-ne la figurat, ca o rachetă purtătoare de energie distructivă. Și asta poate continua la nesfârșit, dacă noi nu vom lipsi această Curte Consituțională de încrederea noastră politică. El (n.r. Legislativul) are dreptul să facă asta, deoarece judecătorii CC depun jurământul în fața Parlamentului”, se arată într-un comunicat al PCRM.

Amintim că liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că va înainta în Parlament un proiect care va constata faptul uzurpării CC de către trei judecători ai Înaltei Curți, Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca, în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și în care se va cere demisia magistraților.

Pe 15 aprilie curent, judecătorii CC au constat că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

După avizul CC, liderul PSRM, Igor Dodon, a menționat că nu recunoaște acestă decizie. Deși nu este de acord cu decizia CC, Igor Dodon spune că socialiștii nu se tem de alegeri anticipate și că sunt pregătiți pentru acestea mai bine decât oricare partid din țară.

Președinta CC, Domnica Manole, a susținut un briefing de presă în care a rugat reprezentanții forțelor politice și pe cei ai presei să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate. În urma acestor evenimente, magistratei i-a fost acordată paza de stat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram