Federația Rusă este împânzită de proteste. În mai multe orașe au loc manifestații în susținerea opozantului Alexei Navalnîi, aflat în detenție, unde a declarat greva foamei. Peste o mie de oameni au fost reținuți, dintre care cel puțin 20 în Moscova. 

Potrivit presei rusești, multe persoane au fost reținute până la începerea protestelor. Ultimele date arată că au fost reținute cel puțin 1 004 persoane din 82 de orașe. Cele mai multe arestări au fost atestate în Sankt Petersburg  – cel puțin 352 de persoane, Ufa – 87 de persoane, Sochi – 50 de persoane și Kazani – 40 de persoane.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi în greva foamei de trei săptămâni, este „în mare pericol” şi trebuie să poată fi evacuat în străinătate, au declarat miercuri patru experţi în drepturile omului mandataţi de ONU, relatează AFP, scrie agerpres.ro.

„Le cerem urgent autorităţilor ruse să vegheze ca dl Navalnîi să aibă acces la propriii săi medici şi să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru un tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea dlui Navalnîi în timpul detenţiei sale”, scriu ei într-un comunicat.

„Noi credem că viaţa dlui Navalnîi este în mare pericol”, afirmă aceşti experţi independenţi numiţi de Consiliul ONU pentru drepturile omului dar care nu fac declaraţii în numele acestui organism.

Potrivit apropiaţilor săi, Aleksei Navalnîi, care a intrat în greva foamei pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, ar fi în stare gravă. Occidentul cere eliberarea sa şi aflarea adevărului privind otrăvirea sa în august 2020, în care ar fi implicate serviciile speciale ruse.

„Suntem profund tulburaţi de faptul că dl Navalnîi este ţinut în condiţii care se aseamănă torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante”, subliniază cei patru experţi, care sunt raportori speciali privind libertatea de opinie şi de expresie, privind tortura, privind execuţiile sumare sau arbitrare şi asupra dreptului la sănătate fizică şi mentală.

„Încălcările aparente ale interdicţiei torturii sau ale altor rele tratamente, ale dreptului său la un avocat şi, îndeosebi, ale dreptului său la îngrijiri medicale rapide şi eficiente în timpul detenţiei sale nu fac decât să ne sporească îngrijorările deja profunde privind viaţa şi siguranţa lui Navalnîi”, adaugă ei.

Ei estimează că Aleksei Navalnîi este vizat de mulţi ani de „o schemă deliberată de represalii” din cauza criticilor sale la adresa guvernului rus.

„Cum deja am observat, în lumina verdictelor şi a măsurilor provizorii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, nu există nicio bază juridică valabilă pentru arestarea, procesul şi încarcerarea dlui Navalnîi la Pokrov”, mai afirmă ei.

Cei patru experţi au precizat că şi-au exprimat preocupările lor guvernului rus prin intermediul a două scrisori oficiale trimise în august şi decembrie 2020, în care ei şi-au transmis îngrijorările privind otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!