Este strigător la cer, astfel a comentat consiliera preşedintelui în domeniul justiției, Olesea Stamate, încheierea judecătorească prin care două imobile, „Casa Modei” și fosta clădire „ASITO”, au trecut în posesia controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. De partea cealaltă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, spune că ceea ce s-a întâmplat în judecată a fost pregătit la faza urmăririi penale. 

Pe 21 aprilie curent, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Olesea Stamate a declarat că în prezent nu mai există un singur pol de putere care controlează lucrurile în justiție, ci câțiva, care încearcă să tragă sforurile fiecare de partea lui. Consiliera este de părere că uneori aceste sfori sunt concurente, iar, alteori joacă în aceeași direcție.

„Din păcate, aici avem și deciziile respective care sunt strigătoare la cer. Altminteri acea încheiere judecătorească prin care s-au transmis cele două imobile, Casa Modei și „ASITO”, drept folosință unei companii care aparține lui Platon, fie nemijlocit lui Platon. O asemenea încheiere eu nu am mai văzut”, a spus Olesea Stamate.

Consiliera crede că Procuratura a reacționat destul de târziu pe acest caz. „Să nu uităm că încheierea a stat la baza unei ordonanțe emise de un procuror. Întrebarea mea este ce s-a întâmplat cu acel procuror care a emis acea ordonanță, prin care s-a solicitat modificarea punctului doi din încheierea judecătorului. Este unul să contești la Curtea Supremă de Justiție și este alta să vezi pe interiorul Procuraturii cine este acel procuror din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) care a emis o asemenea ordonanță și merită sau nu merită el anchetat disciplinar și sancționat”.

Președintele CRJM, Vladislav Gribincea este de părere că ceea ce s-a întâmplat în judecată a fost pregătit la faza urmăririi penale. „Vă rog să vă uitați mai atent peste acel dosar, că am impresia că ceea ce s-a întâmplat în judecată a fost de fapt  pregătit de la faza urmăririi penale. Există un dobânditor care nu are nicio calitate procesuală în acel dosar și lui i se ia bunul și i se transmite unei persoane, care nici măcar nu a fost proprietar al acelui imobil”, a spus Vladislav Gribincea.

Pe 20 aprilie curent, ședința în care urma să se decidă cui aparțin două imobile din centrul Capitalei, „Casa Modei” și fosta clădire ASITO, a fost amânată. Astfel, următoarea ședință se va desfășura pe data de 26 aprilie curent, începând cu ora 10:00.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a depus la Curtea Supremă de Justiție un recurs prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucție care i-au permis lui Veaceslav Platon să intre în posesia a celor două imobile din centrul Capitalei.

Acțiunile Procurorului General vin după plângerile depuse de Vladimir Russu, care reclama faptul deposedării ilegale de cele două imobile.

Pe 6 aprilie 2021, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanțele emise anterior de procuratura specializată, restabilind drepturile și dispunând restituirea de către Veaceslav Platon a celor două imobile proprietarului Vladimir Russu, constatând interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale de către PCCOCS care a intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate.

Vladimir Russu, fondatorul holdingului „Accent Group” care avea în proprietate clădirea Casei Modei a declarat că a aflat despre faptul că edificiul a fost pus sub sechestru după ce a accesat pagina de internet a întreprinderii Cadastru și nimeni nu l-a anunțat despre acest lucru. Totodată, Russu califică aceste acțiuni drept un atac rider din partea controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

De cealaltă parte, Veaceslav Platon susținea că, anterior, edificiul i-ar aparține și a ajuns în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc în mod abuziv.

Potrivit lui Platon, clădirea a fost înregistrată pe numele lui Vladimir Russu. Astfel, controversatul om de afaceri s-a adresat în instanța de judecată în baza unei cauze penale pentru a-și recupera bunul.

Vladimir Russu mai spunea că a cumpărat acțiunile companiei în proprietatea căreia se afla fosta clădire ASITO și „Casa Modei” la începutul anului 2017, pentru suma de șase milioane de euro.

În toamna anului trecut, când procuratura a anunțat că a pus sechestru pe toate bunurile lui Plahotniuc s-a dovedit că pe aceste două imobile sechestru nu a fost pus

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!