/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Bugetele primăriilor ar putea fi majorate din contul taxelor pentru resursele naturale

missing
22 aprilie 2021, ora 13:17

Parlamentul a aprobat, astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor prin o nouă redistribuire a taxei pentru resursele naturale.

Proiectul de modificare a Legii privind finanțele publice locale, înaintat de deputata Inga Grigoriu, fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr, propune stabilirea unei cote a defalcării din taxele pentru resurse naturale în mărime de 60% pentru bugetele satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor, cu excepția municipiilor Bălți și Chișinău), și, respectiv, de 40% – pentru bugetele raionale.

„Taxa pentru resursele naturale este una dintre puținele taxe care poate fi localizată, ceea ce argumentează necesitatea colectării acesteia în bugetul local al administrației de nivelul întâi. Mai mult ca atât, autoritățile locale de nivelul întâi sunt preponderent cele care suportă cheltuieli pentru contracararea efectelor proceselor de exploatare a resurselor naturale”, a declarat deputata Inga Grigoriu de la tribuna Parlamentului.

Urmează a fi modificată Legea privind finanțele publice locale, prevederile căreia sunt calificate drept discriminatorii față de Administrația Publică Locală de nivelul I (primării), deoarece taxa pentru resursele naturale se încasează în proporție de 100% de APL de nivelul II (Consilii raionale).

În cea de-a doua lectură proiectul urmează a fi comasat cu alte proiecte de lege care urmăresc același scop – redistribuirea taxei pentru resursele naturale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram