/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și un copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Tiraspolul ar fi blocat deplasarea observatorilor militari către posturile instalate ilegal pe perioada pandemiei

22 aprilie 2021, ora 18:51

Reprezentanții Tiraspolului ar fi blocat deplasările observatorilor militari către posturile și îngrădirile artificiale instalate ilegal pe perioada pandemiei. Subiectul a fost discutat la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 22 aprilie curent.

În cadrul ședinței, a fost prezentat noul șef militar superior al contingentului militar al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova, colonel Cemîrtan Vadim.

Misiunea OSCE și-a înlocuit un reprezentant în CUC, delegația Tiraspolului și-a suplimentat componența cu un expert, iar Federația Rusă a delegat un nou observator militar.

Recent au mai fost numiți un nou superior al contingentului militar din partea Federației Ruse și un nou șef al statului-major al Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ).

În contextul remanierilor de personal în CMÎ, Comisia a evidențiat necesitatea de a se concentra pe identificarea soluțiilor la problemele de actualitate din Zona de Securitate și de a acționa în corespundere cu actele constituante ale misiunii de pe râul Nistru.

Delegația Republicii Moldova a cerut conducerii CMÎ să pună în aplicare decizia Comisiei din 24 septembrie 2020 ce vizează funcționarea acestei structuri pe durata pandemiei, când exponenții Tiraspolului blocau deplasările observatorilor militari pentru documentarea regulamentară a posturilor și îngrădirilor artificiale instalate ilegal.

Acest blocaj a generat nesemnarea și neaprobarea rapoartelor săptămânale ale militarilor cu privire la situația în Zona de Securitate. În acest sens, Comandamentul Militar Întrunit urmează să elucideze sub toate aspectele fiecare caz de neexecutare a deciziilor Comisiei începând cu 12 martie 2020 și să raporteze măsurile întreprinse.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram