/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Volodimir Zelenski: „Ucraina nu începe niciodată un război, dar rezistă până la ultimul om”

missing
22 aprilie 2021, ora 13:14

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a avertizat cetățenii că țara va „rezista până la ultimul om” în cazul unui război cu Rusia, în contextul în care tensiunile la frontiera dintre cele două state cresc accelerat.

„Vrea Ucraina război? Nu! Este gata pentru asta? Da!”, a spus răspicat Volodimir Zelenski în timpul unui discurs pe care l-a susținut marți seară. „Principiul nostru este simplu: Ucraina nu începe niciodată un război, dar Ucraina rezistă până la ultimul om”, a mai spus președintele ucrainean, conform Newsweek.

Declarațiile lui Volodimir Zelenski au fost făcute chiar înainte de discursul anual despre starea națiunii al președintelui rus Vladimir Putin. Zelenski i s-a adresat direct și lui Putin, invitâdu-l să se întâlnească la un summit pentru pace în Donbas, o regiune devastată de război, în care armata ucraineană s-a luptat ani de zile cu separatiștii susținuți de ruși.

SUA și NATO au semnalat „acțiuni provocatoare” care au implicat mai multe nave de război în Marea Neagră.

„Este imposibil să aduci pacea cu un tanc”, a spus Zelenski în limba rusă.

Pe parcursul ultimelor zile, Rusia a avut o mobilizare de forțe la frontiera cu Ucraina, stârnind îngrijorarea că ar avea în plan o invazie. În acest context, tensiunile dintre cele două țări au crescut și s-au acutizat începând cu 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și au au avut loc lupte în estul țării, conflict soldat cu circa 14 000 de victime.

Pe 15 aprilie, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avertizat că, dacă Rusia va trece „linia roșie”, va „avea de suferit”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus, săptămâna trecută, că prezența Rusiei în zonă îngrijorează nu doar ​​Ucraina, ci și statele din Occident.

„Vedem acum cea mai mare concentrație de forțe rusești la frontierele Ucrainei din 2014″, a spus Blinken. „Aceasta este o preocupare profundă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Statele Unite și pentru mulți dintre aliații și partenerii noștri.”

Mai târziu, în acea zi, președintele Joe Biden a cerut Rusiei să „de-escaladeze tensiunile”, în timpul unei convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin. Biden „a subliniat angajamentul neclintit al SUA față de suveranitatea Ucrainei și integritatea ei teritorială”.

Rusia a negat până acum planurile de a declanșa un conflict militar cu Ucraina și a acuzat în mass-media occidentală că a amplificat în mod fals tensiunile.

„Mass-media ucraineană și occidentală amplifică problema activității militare rusești lângă granița cu Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Kremlin Maria Zakharova, săptămâna trecută.

„Sper că nimeni nu se va gândi să treacă „linia roșie” în raport cu Rusia, pe care noi înșine o vom defini”, a spus președintele Putin, adăugând că: „Răspunsul Rusiei va fi rapid și dur”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram