/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Coronavirus de la om la pisică. Oamenii de știință au diverse ipoteze

missing
23 aprilie 2021, ora 14:49

Oamenii de știință scoțieni au identificat două cazuri în care ar exista posibilitatea ca oamenii să fi transmis coronavirus-ul la pisici. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au declarat că ambele pisici au dezvoltat virusul după ce proprietarii lor s-au infectat.

Oamenii de știință cercetează dacă animalele de companie ar putea juca un rol în transmiterea coronavirusul-ui la oameni. Cazurile au fost identificate ca parte a unui program de screening al populației feline din Marea Britanie.

Conform studiului publicat în Veterinary Record, în prezent nu există nicio dovadă că pisicile, câinii sau alte animale domestice ar juca vreun rol în transmiterea infecțiilor provocate de Covid-19 la om.

Pisicile erau de rase diferite și trăiau în gospodării separate. Una din ele a prezentat simptome ușoare, pe când cealaltă – severe.

Prima pisică testată a fost o femelă de patru luni, Ragdoll, care locuia în aceeași casă cu stăpânul său. Proprietarul a dezvoltat simptome specifice infecției Covid-19 la sfârșitul lunii martie. Animalul a prezentat dificultăți de respirație în aprilie 2020, ca mai apoi starea să se înrăutățească și să fie transportat la veterinar.

După ce pisica a decedat, probele pulmonare post-mortem au prezentat urme de pneumonie specifice infecției Sars-CoV-2.

A doua pisică era o femelă Siameză, în vârstă de șase ani, iar proprietarul său a fost testat pozitiv la Covid-19. Pisica a fost dus la veterinar cu scurgeri nazale și conjunctivită, pisica recuperându-se mai târziu.
Oamenii de știință cred că cele două cazuri sunt susceptibile de a fi o subestimare a frecvenței reale de transmitere a infecției de la om la animal, deoarece testarea pe animale este limitată.

De la începutul pandemiei au fost raportate pisici testate pozitiv din Hong Kong, Belgia, SUA, Franța și Spania. Profesorul James Wood, șeful Departamentului de Medicină veterinară de la Universitatea Cambridge, a declarat: “Acestea sunt constatări importante și interesante, adăugând dovezi la faptul că oamenii își pot infecta animalele de companie, în unele cazuri, ca aici, ducând la boli clinice la animale.”

Cercetătorii au lucrat în parteneriat cu Serviciul de diagnostic veterinar (VDS) de la facultatea de medicină veterinară din cadrul Universității din Glasgow. Studiul a fost finanțat de Wellcome ISSF Covid Response Fund și sprijinit de Consiliul Medical de cercetare.

Sursă info: BBC News

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram