/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Litvinenco, după votul PSRM și Șor privind retragerea hotărârii prin care Manole a fost numită la CC: „Este o prostie”

missing
23 aprilie 2021, ora 13:18

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco critică votul de astăzi din Parlament privind anularea prin retragere parțială hotărârii Parlamentului din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită judecătoarea la Curtea Constituțională (CC). Parlamentarul a menționat că această decizie nu este constituțională. 

„Încă o dovadă clară că socialiștii sunt inadecvați și, prin ceea ce fac, au ieșit din albia constituționalității și a legalității. Au votat un proiect de hotărâre prin care, atenție, „anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale”. Scopul mesajului este să transmită ideea precum că Domnica Manole nu ar mai fi judecător al Curții Constituționale. De asemenea, potrivit planului criminal, aparența de legalitate urmează a fi conferită prin contestarea fictivă a respectivei hotărâri a Parlamentului”, a declarat Sergiu Litvinenco.

În context, deputatul PAS a menționat că „evident că este o prostie. Or Constituția și legislația spun clar cum se retrage mandatul unui judecător al Curții Constituționale. Doar prin hotărârea Curții Constituționale. Nicidecum prin hotărârea Parlamentului. Întrebarea este următoarea – produce un astfel de act vreun efect juridic? Răspunsul este la suprafață. Evident că NU. Or, în speță, este aplicabilă instituția ”Actul juridic ineficient” prescris la art.357 din Codul civil. Pentru că un act juridic care contravine vădit Constituției nu poate de principiu produce vreun efect juridic”.

Potrivit parlamentarului, această hotărâre nu produce niciun efect juridic exact așa ca și declarația precedentă.

Amintim că astăzi deputații din PSRM și Partidul Șor au votat anularea prin retragere parțială hotărârii Parlamentului din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită judecătoarea la Curtea Constituțională (CC).

Tot astăzi, aceștia au votat și declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram