/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

Filip anunță că PDM nu a votat deciziile adoptate de majoritatea parlamentară privind CC: Depășesc cadrul legal

missing
23 aprilie 2021, ora 14:28

Partidul Democrat nu a votat niciuna din cele două declarații, adoptate de majoritatea parlamentară PSRM-Șor, prin care se cere demisia a trei judecători constituționali, și prin care a fost anulată hotărârea prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Potrivit președintelui fracțiunii, Pavel Filip, aceste decizii nu au efecte juridice, dar efecte politice.

„PDM nu a votat nicio declarație nici alta, noi considerăm că este doar o luptă de orgolii între doi politicieni. Noi nu am părăsit sala plenului pentru a nu-i lăsa să treacă așa ușor cu toate aceste proiecte, care din punctul nostru de vedere depășesc cadrul legal. Doar că am ajuns în situație când pe nimeni nu m-ai interesează legea în R. Moldova. Acționează pe cont propriu, au partide care luptă între ei și desigur se întrec cine pe cine va învinge. La acest lucru cu părere de rău asistăm cu toții”, a declarat Filip.

El a mai precizat că există o decizie a Curții Constituționale din 2014 care stipulează că judecătorii constituționali sunt inamovibili.

În ședința de vineri, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC). Declarația a fost dată citirii de la tribuna Parlamentului de către legislatorul socialist Vasile Bolea. Astfel, deputații cer demisia a trei judecători ai Înaltei Curți: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Cei trei magistrați au hotărât că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate, în urma sesizării depuse de șefa statului, Maia Sandu.

Tot vineri, parlamentarii coaliției majoritare PSRM- Partidul Șor au votat proiectul de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) în august 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram