/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Pentru nerespectarea contractului de livrare a vaccinului, UE a dat în judecată compania AstraZeneca

missing
26 aprilie 2021, ora 16:30

Comisia Europeană a anunțat luni că a demarat acțiuni legale împotriva companiei AstraZeneca pentru nerespectarea contractului privind furnizarea vaccinului împotriva Covid-19. Totodată, UE acuză compania farmaceutică britanico-suedeză de neprezentarea unui plan fiabil care să asigure livrarea serului la timp, scrie Reuters, citată de Digi 24

Potrivit contractului, AstraZeneca se angajase să să facă „toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Cu toate acestea, pe 12 martie, compania a anunțat că va putea livra doar o treime din această cantitate.

La o săptămână de la acest anunț, Comisia Europeană a trimis companiei o notificare, ca prim pas al procedurii juridice de rezolvare a disputelor.

„Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul.

„Unii termeni ai contractului nu au fost respectați, iar compania nu a fost în poziția de a furniza o strategie de încredere care să asigure livrarea la termen a dozelor”, a explicat acesta.

„Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze, la care cetățenii europeni au dreptul, și care a fost promis pe baza contractului”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram