/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/LIVE/ Magistrații CC, în deliberări. Decizia privind constituționalitatea celor două hotărâri ale Parlamentului va fi pronunțată peste 30 de minute 

missing
27 aprilie 2021, ora 10:20

Update 10:20 // Magistrații Curții Constituționale au intrat în deliberări după examinarea sesizărilor depuse de către deputații Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco. Decizia va pronunțată peste 30 de minute. 

„Este un atac la adresa CC. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în Republica Moldova. Nu am văzut așa reacții dure din partea Uniunii Europene. Actele trebuie anulate”, a declarat Litvinenco.

„Susțin poziția invocată în sesizare. Ceea ce s-a produs este un atac asupra independenții CC. Se încearcă prin abuz să fie modificată componența Curții”, a menționat Dinu Plîngău.

„Parlamentul reiterează că argumentele nu sunt fondate. Cererea trebuie respinsă”, a spus reprezentantul Parlamentului, Lilian Enciu.

Curtea Constituțională urmează să decidă dacă două hotărâri votate vineri, 23 aprilie, în plenul Parlamentului sunt constituționale. Este vorba de sesizările privind constituționalitatea deciziilor privind retragerea susținerii președintei CC, Domnica Manole, și numirea unui nou magistrat la Curtea Constituțională, care au fost votate de către majoritatea PSRM-Șor. 

Magistrații CC au respins cererea de recuzare a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole.

Între timp, Boris Lupașcu a anunțat că își retrage candidatura de la funcția de judecător la CC.

În acest caz, CC a fost sesizat de către deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău.

Amintim că inițial, în cadrul ședinței din 23 aprilie, deputații PSRM și Șor au adoptat, declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi.

Mai apoi, cu 53 de voturi, aceștia au votat hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Ulterior, deputații au votat numirea unui nou judecător la CC. Este vorba de Boris Lupașcu, care potrivit proiectul votat a fost numit pe un termen de șase ani.

Ieri, 27 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a recepționat adresarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate. Adresarea survine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate vinei, 23 aprilie 2021, de Parlamentul Republicii Moldova, în raport cu Curtea Constituțională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram