/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ „Au fost încălcate procedurile”. Cum explică Manole decizia CC care a declarat neconstituțională trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului 

27 aprilie 2021, ora 16:26

„Stabilind încălcarea procedurilor parlamentare care își au o bază în principiile constituționale, Curții i-a fost suficient să declare neconstituționalitatea Legii cu privire la SIS din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative”, a declarat președinta Curții Constituționale după ședința de astăzi. 

„Curtea a reținut că, în cadrul procedurilor de legiferare, principiul pluralismului politic presupune că Parlamentul trebuie să asigure posibilitatea participării opoziției parlamentare la adoptarea legilor. Astfel, chiar dacă majoritatea parlamentară are o viziune consolidată cu privire la necesitatea unei legi și voturile sale ar fi suficiente pentru a o adopta, majoritatea în discuție trebuie să asigure dreptul deputaților din cadrul opoziției parlamentare de a participa prin formularea întrebărilor și a propunerilor la proiectul de lege. În același timp, Curtea a reținut că, în cadrul procedurilor de legiferare, Parlamentul trebuie să asigure deputații cu posibilitatea de a examina conținutul proiectului de lege printr-un schimb de opinii. Această etapă a procesului de legiferare este necesară, deoarece ea le oferă deputaților posibilitatea de a înțelege esența proiectului de lege propus spre examinare și contribuie la edificarea încrederii societății că legea a fost discutată pe larg până la adoptare”, a declarat Domnica Manole.

În cadrul unui briefing de presă, președinta Curții Consționale a mai explicat că Înalta Curte a reținut că votarea Legii contestate într-un regim accelerat, fără a-i asigura opoziției parlamentare posibilitatea de a pune întrebări sau de a lua cuvântul asupra subiectului supus examinării, „excedă marjei discreționare a Parlamentului în domeniul organizării procedurilor parlamentare”.

„Chiar dacă procedurile parlamentare au fost însoțite de proteste din partea opoziției parlamentare, acest fapt nu poate justifica adoptarea Legii contestate într-o procedură lipsită de dezbateri. Majoritatea parlamentară putea avea în vedere proceduri alternative, cum ar fi, de exemplu, amânarea ședinței plenare, organizarea consultărilor cu opoziția parlamentară pe marginea subiectelor cu privire la care există divergențe”, a adăugat Manole.

În urma examinării sesizărilor depuse de trei deputați, Sergiu Litvinenco, Maria Ciobanu și Dinu Plîngău, legea care prevede trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului a fost declarată neconstituțională. În aceste condiții, Serviciul de Informare și Securitate rămâne în subordinea Președinției.

Legea a fost votată pe data de 3 decembrie 2020. Atunci, în timpul votului, în timp ce socialistul Vlad Batrîncea, care a ocupat fotoliul speakerului, voia să anunțe adoptarea hotărârii, deputații din opoziție încercau să-l oprească. Spiritele încinse au degenerat chiar în îmbrânceli. Mai mult, în urma scandalului, au fost rupte două microfoane și s-a spart un pahar.

Proiectul de lege aparține unui grup de deputați PSRM și prevede ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul instituției să fie numit pe un termen de cinci ani.

Decizie de ultimă oră: Legea care prevede trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului, declarată neconstituțională

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram