/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/FOTO LIVE/ „Anticipate”. Aplauze în fața CC, după ce magistrații au decis că starea de urgență a fost instituită contrar Constituției

missing
28 aprilie 2021, ora 17:59

Update 18:00 // Participanții la protestul din fața Curții au aplaudat imediat ce au auzit decizia magistraților CC prin care a fost anulată starea de urgență. Aceștia au început a scanda „anticipate”.

Update 16:10 // Protestul de la Curtea Constituțională la această oră, iar manifestanții sunt în așteptarea deciziei Curții Constituționale privind constituționalitatea instituirii stării de urgență. Între timp, oamenii scandează „Anticipate!” și „Mobilizare!”. 

Decizia privind legalitatea instituirii stării de urgență urmează să fie pronunțată la ora 17:00.

 

Update 13:22// Participanții la protestul din fața Curții Constituționale ascultă în direct ședința în care se decide dacă se va anula sau nu starea de urgență. Aceștia stau calm și socializează între ei.

Update 13:00 // Și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, alături de zeci de susținători, s-au alăturat protestului de la Curtea Constituțională. Aceștia au venit la manifestație cu crizanteme albe. 

Florile au fost oferite protestatarilor din fața CC.

Update 12:25 // Tot mai mulți oameni se alătură protestului din fața Curții Constituționale. La manifestație au venit protestatari de la Drochia, Soroca, Florești, Fălești, dar și alte localități din Republica Moldova.

„Datorită celor care s-au mobilizat vineri, am reușit și oprim acest atac asupra Curții. Au înțeles cât de departe au mers și au încălcat Constituția. Au făcut acest lucru din disperare. Ei nu se tem de Procuratură sau judecători, ei se tem de popor, de cetățenii acestei țări. Nimic nu-i salvează în fața dumnevoastră. Suntem aici pentru că acești hoți au introdus starea de urgență. Nu a fost scopul de a se gândi la popor. A fost clar că este o stare de urgență împotriva poporului și în favoarea lor. Iată de ce au atacat vineri Curtea, pentru ca să nu ajungem astăzi”, a menționat liderul interimar al PAS, Igor Grosu.

Igor Grosu a mai spus că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile.

Deputatul Lilian Carp a menționat că „Dodon vine în toată ziua cu scenarii. Unul dă de perete, vine cu un alt scenariu. Anularea stării de urgență va duce spre anticipate. Alegerile parlamentare anticipate nu sunt un moft. Trebuie să cerem anticipate. Starea de urgență a fost introdusă ilegal”.

Protestatarii au fost îndemnați să poarte corect masca și să păstreze distanța socială în timpul protestului.

Oamenii mai scandează „Victori!” și „Noi nu cedăm!”.

Sute de oameni s-au adunat în aceste momente în fața Curții Constituționale. Manifestanții, care au venit cu pancarte scandează „Anticipate!”.

Oamenii au ieșit la un nou protest în condițiile în care membrii Curții Constituționale examinează sesizările privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului  și a Parlamentului cu privire la  declararea stării de urgenţă. Ședința va începe la ora 13:00.

Protestele în fața Curții Constituționale au început după ce vineri, 23 aprilie, majoritatea PSRM-Șor au votat mai multe proiecte, printre care numirea unui judecător la CC și retragerea susținerii Domnicăi Manole. Aceste două decizii votate au fost declarate neconstituționale.

Precizăm că la  9 aprilie curent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constituționalitatea declarării stării de urgență. O sesizare în acest sens a fost depusă la Curte și de deputatul neafiliat Octavian Țîcu.

Pe 31 martie curent, deputații din majoritatea PSRM-Șor au votat introducerea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Propunerea a venit din parte Guvernului, însă fără a fi stabilit un termen.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram