Update 17:18 // Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, urmează să pronunțe în următoarele clipe decizia privind legalitatea introducerii stării de urgență. 

Update 14:35 // Magistrații Curții Constituționale au intrat în deliberări după ce au examinat sesizările prin care au fost atacate hotărârile Parlamentului și  Guvernului privind instituirea stării de urgență din Republica Moldova.

Decizia urmează să fie anunțată la ora 17:00.

Update 13:50 // În timpul discursului său susținut în cadrul ședinței CC, deputatul Sergiu Litvinenco a cerut anularea stării de urgență și declararea neconstituționale a hotărârilor Parlamentului și Guvernului în acest sens.

Deputatul Sergiu Litvinenco a menționat că în această perioadă „nu au fost măsuri mai dure, iar necesitatea instituirii stării de urgență trebuie pusă sub semnul întrebării”. Totodată, acesta a mai spus că starea de urgență a fost introdusă exclusiv pentru a nu dizolva Parlamentul.

Update 13: 30 // Deputatul Octavian Țîcu, unul dintre autorii sesizărilor care a atacat la Curtea Constituțională introducerea stării de urgență, a declarat că „starea de urgență a fost un șiretlic pentru anularea dizolvării Parlamentului”. 

„Nu am știu nici măsurile care vor fi luate, argumentele. Știm foarte bine care este subtextul introducerii stării de urgență. Chiar și premierul interimar a recunoscut. Noi, ca deputați, nu am avut înștiințare despre măsuri. Această propunerea a căzut din senin. A fost un șiretlic. Este clară această inițiativă, pentru a opri dizolvarea Parlamentului inițiată de președintă și voința publică”, a spus deputatul neafiliat Octavian Țîcu în timpul ședinței.

***

Curtea Constituțională examinează în aceste clipe sesizările privind constituționalitatea introducerii stării de urgență din data de 1 aprilie pentru o perioadă de 30 mai. O decizie în acest sens a fost votată de majoritatea PSRM-Șor în cadrul ședinței Parlament din data de 31 martie curent.

Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă în țară a fost contestată de deputatul neafiliat Octavian Țîcu, precum și de deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

Conform autorilor sesizărilor, aprobarea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM – Șor s-ar fi făcut cu încălcarea mai multor norme constituționale și legale. Deputații care au contestat decizia la CC au susțin că la baza acsteia ar sta mai degrabă raționamente politice.

Parlamentul a introdus în data de 31 martie stare de urgență pentru o perioadă de două luni de zile. La baza deciziei majorității legislative PSRM – Șor ar fi stat agravarea situației pandemice și necesitatea alocării unor competențe suplimentare Guvernului în exercițiu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!