/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

CEC se întrunește vineri pentru a aproba devizul de cheltuieli pentru anticipate. Cine va pune „la punct” organizarea financiară a scrutinului

missing
29 aprilie 2021, ora 14:53

Cu Parlamentul dizolvat, care, potrivit Constituției, nu mai poate emite și aproba nici o lege organică, dar și cu un Guvern aflat în exercițiu, Republica Moldova se pregătește de alegerile parlamentare anticipate. Scrutinul urmează să aibă loc în data de 11 iulie, așa cum a propus președinta țării, Maia Sandu. Vineri, Comisia Electorală Centrală se întrunește într-o ședință la care urmează să examineze și să aprobe devizul de cheltuieli pentru alegeri, pe care îl va propune Guvernului.

„În cazul anticipatelor, cheltuielile pentru desfășurarea alegerilor nu mai trebuie aprobate de Legislativ, fiind suficientă doar aprobarea din partea Executivului”, ne-a explicat președintele CEC, Dorin Cimil.

Potrivit lui Cimil, bani pentru acest scop urmează să fie alocați din fondul de rezervă al statului. Același lucru îl spune și expertul constituționalist Nicolae Osmochescu.

„Statul are fondul de rezervă, scopul căruia îl reprezintă cheltuielile pentru orice situație neprevăzută. Atât! Nimic strașnic nu-i! E absolut suficient ca devizul de cheltuieli să fie aprobat de Guvern. E de datoria statului să acopere toate cheltuielile conform devizului propus de CEC și niciun fel de speculații nu se admit aici”, susține expertul.

Și analistul Victor Ciobanu crede că pot fi identificate soluțiile necesare pentru ca organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie să fie „pusă la punct” inclusiv financiar, însă admite că socialiștii ar putea continua „să forțeze nota”.

„Legislația nu poate prevedea toate piruetele clasei politice și de fiecare dată trebuie identificate soluții pentru situații dificile, deoarece și astea sunt valori relative, la fel cum diferiți actori interpretează diferit deciziile CC. Socialiștii ar putea încerca și această variantă, să forțeze nota că bani nu sunt, însă nu cred că ei mai sunt interesați de tergiversarea procesului”, a declarat Ciobanu pentru tv8.md.

De altfel, subiectul banilor pentru viitoarele alegeri anticipate este motiv de dispută și între PSRM și PAS. În timp ce socialiștii susțin că banii necesari organizării unui scrutin nu pot fi alocați în condițiile unui Parlament dizolvat și unui Guvern în exercițiu, cei de la PAS spun că acesta e un motiv inventat de PSRM pentru a tergiversa organizarea alegerilor legislative anticipate.

„Guvernul este în demisie, Parlamentul este dizolvat, cine va face modificări la buget ca să aloce bani pentru alegeri? Guvernul în demisie nu are dreptul să facă astfel de alocări. Guvernul poate identifica bani prin redistribuirea de la alte cheltuieli, dar modificări la buget acum nu poate face nici Guvernul, nici Parlamentul. Astea nu-s invenții ale noastre, este lege și ea trebuie respectată”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac, la emisiunea „Butonul Roșu” de la postul public de televiziune.

Deputații PAS cred că însă că banii pot fi identificați prin reducerea cheltuielilor neesențiale.

„Aceste 120 de milioane de lei nu reprezintă o problemă, Guvernul este obligat să găsească bani. Banii pot fi alocați din fondul de rezervă. Suma nu este atât de mare, putem lua 50 de milioane de la reparațiile FISC-ului, să luăm bani de la Arena Chișinău. Alegerile sunt o problemă de importanță națională”, a spus deputatul PAS, Virgil Pîslariuc.

Amintim că miercuri, șefa statului Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului. Asta după ce tot în aceeași zi, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională starea de urgență instituită la sfârșitul lunii martie, care prevedea că Legislativul nu poate fi dizolvat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram