/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/DOC/ Slusari cere să fie prelungit embargoul privind exportul de grâu. Ce arată expertiza celor 17 mii de tone de grâu din portul Giurgiulești

missing
29 aprilie 2021, ora 09:49

Vicepreședintele Platfomei DA, Alexandr Slusari, insistă asupra extinderii restricțiilor privind exportului de grâu, din rezerva de stat. Potrivit lui Slusari, pentru ca securitatea alimentară să fie în afara oricărui pericol, acesta susține că este singura soluție. Într-o postare pe o rețea socială, vicepreședintele Platformei DA a făcut publice actele în care sunt indicate rezultatele expertizei a 17 tone de grâu, aflate în portul Giurgiulești.

„Am impresia că acum doar serviciile speciale și Platforma Demnitate și Adevăr sunt interesate de această problemă ce vizează securitatea alimentară. Vaja Jhashi cunoaște foarte bine arta lobismului în Republica Moldova. Vedeți rezultatele expertizei grâului, efectuată în portul Giurgiulești. Pentru 17 mii tone. Este indicată roada grâului 2020, deși se cunoaște că din rezerva de stat a fost eliberat grâu din anul 2016. Glutenul 22, deși grâul din rezerva de stat a avut alt indicator de gluten. Sau expertiza este falsificată sau grâul din rezervă a fost amestecat cu alt grâu”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul deputat menționează că după 30 aprilie, cele 17 mii de tone de grâu din portul Giurgiulești ar urma să fie exportate. În acest context, Slusari solicită ca restricția privind exportul grâului să fie prelungită.

„În orice caz, pentru mine este clar că după 30 aprilie (data limită de livrare a grâului în port, conform contractului între Agrofloris Nord și compania din grupul Trans Oil) se pregătește exportul celor 17 mii tone. Grâul continuă să vină în port (vedeți factura). Expertiza anexată este unul din paravane pentru justificarea acestui export. Unica ieșire legală din situația (fără tensiuni în port) despre care strigăm aproape de o lună, este INTERZICEREA exportului de grâu”, menționează Slusari.

Precizăm că potrivit deciziei anterioare a Cabinetului de miniștri, restricții temporare la exportul de grâu, urmare a scandalului de la Giurgiulești, au fost impuse până pe data de 12 aprilie. Decizia a fost luată după solicitarea șefei statului, Maia Sandu, care a parvenit după ședința CSS.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a cerut interzicerea exportului până pe data de 12 aprilie, dat fiind faptul că în anul 2020, agricultorii au fost marcați de secetă, iar economia țării a fost afectată de pandemie, s-a hotărât luarea acestei decizii în scopul asigurării securității alimentare a țării.

Decizia a fost luată după solicitarea șefei statului, Maia Sandu, care a parvenit după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Ulterior, embargoul privind exportul de grâu a fost prelungit până la 30 aprilie. Prin urmare, de mâine, expiră termenul privind restricțiile la exportul de grâu.

La sfârșitul lunii martie curent, la portul Giurgiulești a fost un scandal, când mai mulți activiști ai unui partid politic au oprit mai multe camioane cu grâu. Ulterior, a avut loc ședința Guvernului la care s-a aprobat interdicția.

Sursa: Facebook/Alexandr Slusari

Sursa: Facebook/Alexandr Slusari

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram