Noi măsuri restrictive au fost stabilite de Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău, care a luat act de prevederile hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică din 29 aprilie curent. Astfel, pe teritoriul municipiului Chișinău se stabilește gradul de alertă „Cod Roşu” cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică, în baza indicatorului de incidenţă cu COVID-19 în ultimele 14 zile, conform raportului Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

Astefl, se mențin măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19: portul obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul; respectarea distanţei fizice între persoane; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, precum și cele de igienă respiratorie; aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) se recomandă în grupuri mai mici de 3 persoane, cu excepţia membrilor unei familii; se recomandă evitarea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) ani în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă.

Potrivit deciziei de astăzi, pe teritoriul municipiului se stabilește regimul de activitate a piețelor agroalimentare și nealimentare în intervalul orelor 06:00-18:00, cu zilele sanitare în fiecare zi de luniTotodată, Centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare de pe teritoriul municipiului Chișinău vor activa până la ora 18:00.

Comisia recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în afara bisericilor, la aer liber utilizând sisteme de sonorizare și transmisiunea online, după caz, cu respectarea regulilor de sănătate publică și măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, cu păstrarea distanței de 1 metru dintre persoane și portul obligatoriu a măștii de protecție (masca trebuie să acopere nasul și gura). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor.

În ajunul sărbătorilor pascale se solicită, verificarea normelor antiincendiare în biserici, din partea instituțiilor competente (salvatori, pompieri), pentru ca slujbele să se desfășoare în siguranță. În context, autoritățile de profil interzic arderea cauciucurilor, inclusiv în noaptea Învierii, pe teritoriul municipiului Chișinău.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis admiterea organizării evenimentelor culturale, cu prezența fizică a publicului până la 20 persoane, în spațiile bibliotecilor (lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, programe de instruire pentru public etc.), cu respectarea măsurilor de sănătate publică de prevenire a infecției COVID-19.

Cu referire la activitatea serviciilor sociale, s-a decis ca Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din str. Haltei nr. 2, să activeze  în continuare în regim de 24/24 ore, 7 zile pe săptămână, să asigure alimentarea beneficiarilor. De asemenea, pe perioada de urgență în sănătatea publică se mențin măsurile de restricţionare în procesul de prestare a Serviciului de alimentare a persoanelor social- vulnerabile din municipiul Chişinău, prin acordarea pachetelor cu produse alimentare, în schimbul prânzurilor calde.

Conform hotărârii adoptate, autoritățile municipale solicită în continuare suportul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Carabinieri, pentru controlul regulilor de sănătate publică și de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în stradă și la stațiile de transport public din municipiul Chișinău.

În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.   

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!