Persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, ce preced lunii de angajare, nu au avut venituri salariale, vor beneficia de subvenții. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul ce vine sa susțină piața muncii din Republica Moldova, care a avut de suferit în urma crizei provocate de virusul Covid-19.

Pandemia și, respectiv, măsurile întreprinse de autorități în vederea combaterii infectării cu virusul Covid-19, au dus la reducerea semnificativă a activității de producție și a comerțului, la creșterea șomajului și diminuarea consumului, iar piața muncii a fost extrem de afectată.

Prin urmare, a fost luată decizia de a acorda subvenții persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, ce preced lunii de angajare, nu au avut venituri salariale. Banii vor fi oferiți pentru cheltuielile salariaților începând cu 1 ianuarie 2021. Ținta sunt tinerii, persoanele din diasporă și persoanele care și-au pierdut locul de muncă în anul 2020.

Vor fi subvenționate și persoanele cu dizabilități, cu excepția celor angajate în cadrul întreprinderilor specializate. Cuantumul subvenției acordate va fi stabilit în dependență de categoria angajatului. În acest sens, din bugetul de stat urmează a fi alocate 200 de milioane lei.

NOTĂ: Conform bazei de date Agenției Naționale de Ocupare a Forței Muncii, pe parcursul anului 2020, numărul șomerilor înregistrați la oficiile forței de muncă anul trecut a constituit 50,2 mii persoane și s-a majorat de circa 1,6 ori față de anul 2019. Rata șomajului la nivel de țară în trimestrul IV 2020 a înregistrat valoarea de 4,3%.

Potrivit datelor existente, numărul șomerilor înregistrați în luna ianuarie 2020 a constituit 16.599 persoane, iar în ianuarie 2021 – 25.525 persoane. Respectiv, aproximativ 9.000 de șomeri nu au fost reîncadrați în câmpul muncii ca urmare a crizei, cifra dată fiind mult mai mare luându-se în considerare și numărul șomerilor neînregistrați la ANOFM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!