Astăzi este Vinerea Mare, cunoscută printre creștini și ca Vinerea Patimilor, ziua în care Isus Hristos a murit pe cruce. Această zi are mai multe denumiri: Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. În această zi mulți credincioși țin post negru.

Potrivit tradiției, cei ce țin post negru vor fi feriți de boli și necazuri tot anul. În biserici se oficiază slujbe.

Seara se săvârșește slujba Prohodului. Sfântul Epitaf – care reprezintă în această zi trupul Mântuitorului, trupul mort care este pregătit de ucenicii apropiați împreună cu femeile mironosițe pentru a fi îngropat – rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârșitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii zilei de astăzi. În cadrul Deniei Prohodului, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului Nostru Iisus Hristos, după care este dus în Sfântul Altar, fiind așezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului când va fi așezat la locul său în biserică.

Se spune că, dacă plouă în această zi, anul va fi unul mănos. Dacă nu plouă, nu vor fi roade. Unii oamenii se scufundă de trei ori în apă rece, pentru a fi sănătoși tot anul.

În Vinerea Mare gospodinele nu umplu borșul, ca să nu se scalde Necuratul în el. Nu au voie că coacă, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului. Femeile nu cos, pentru a nu orbi. Nu țes, nu torc și nu spală, pentru a nu o mânia pe Sfânta Vineri.

Credincioșii nu mănâncă urzici în această zi, pentru că Iisus a fost bătut cu asemenea plante și nici oțetul nu se consumă, pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu oțet. În unele zone se dă cu tămâie în case, pentru a le feri de necazuri, dăunători și animale sălbatice sau boli. Copiii adună flori și le duc la biserică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!