/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Imagini dezolante. Măștile sanitare aruncate ajung pe recifele de corali din Filipine

01 mai 2021, ora 15:00

Măștile de protecție de unică folosință ajung pe recifele de corali din apropierea capitalei Filipinelor, Manila. Potrivit unei estimări a Băncii Asiatice de Dezvoltare, în timpul vârfului pandemiei COVID-19, orașul ar fi putut genera până la 280 de tone de deșeuri medicale pe zi, relatează BBC, citat de digi24.ro.

Grupurile de protecție a mediului avertizează că plasticul din interiorul măștilor sanitare ajunge în apă și este consumat de animalele marine. Aciviștii îndeamnă guvernul filipinez să îmbunătățească tratarea deșeurilor medicale, pentru a preveni poluarea mării.

Safandrii de la Anilao Scuba Dive Center, un grup afiliat la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, care promovează turismul marin durabil în Asia de Sud-Est, au filmat imagini dezolante cu recifele de corali acoperite cu măști sanitare.

„Când am văzut o mască sanitară albastră, m-am simțit tristă și vinovată, pentru că și au am folosit astfel de măști, care sunt ușor de aruncat”, spune Shala, membră a grupului de scafandri.

Reciful e frumos colorat, iar viața marină din jurul lui e diversă. Dar când au făcut prima scufundare după lockdown-ul provocat de pandemie, Shala și colegul ei Oliver au fost șocați de poluarea cu deșeuri.

„În 10 minute am văzut vreo 10-12 măști, acest lucru nu se întâmpla înainte. Oare de câte luni erau acolo acele măști? Nu ne dorim acest lucru”, spune Oliver.

Scafandrii au adunat măștile și le-au adus la suprafață, alături de alte deșeuri din plastic găsite în apă.

„Nu vrei ca turiștii să vadă asta și nu vrei ca peștele pe care îl pui pe masă să fi înghițit o mască sanitară”, spune Oliver.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram