/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ministrul Victor Gaiciuc și bașcanul Irina Vlah sunt vecini, după ce părinții le-au donat câte un apartament. Unul este, oficial, de zece ori mai ieftin decât altul

01 mai 2021, ora 09:54

Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, și ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, sunt vecini într-un bloc din sectorul Botanica al mun. Chișinău, construit cu aproximativ 15 ani în urmă. Ambele locuințe au câte trei camere, o suprafață ce depășește 100 de metri pătrați și ambele au fost cumpărate de părinții pensionari, apoi donate celor doi demnitari. Deși e mai mare decât al bașcanei, apartamentul ministrului e de zece ori mai ieftin, potrivit declarației de avere a acestuia, și ar valora în jur de 3 mii de euro. Ambii demnitari au explicat pentru Moldova Curată detalii legate de imobilele pe care le-au primit prin donație.

În declarația de avere publicată recent, pentru anul 2020, Irina Vlah a indicat pentru prima dată faptul că este deținătoarea unui imobil. Până în prezent, în declarațiile ei de avere nu apărea cu drept de proprietate nici o locuință. Apartamentul are 113 m.p. și ar valora, potrivit declarației, 657 875 de lei, adică în jur de 34 de mii de euro. Tot acolo demnitara deține și un garaj de 21,5 m.p., cu valoarea de 121 025 de lei, adică în jur de 6 mii de euro. Ambele imobile i-au fost donate de către mama sa.

Locuința se află în sectorul Botanica din municipiul Chișinău, iar valoarea indicată de Irina Vlah e cea din evaluarea cadastrală – o arată fișa cadastrală a imobilului. Din document mai aflăm că apartamentul a fost cumpărat în anul 2015. Blocul are câteva zeci de apartamente și a fost construit de Compania „Star Bait”, fondată și condusă de omul de afaceri Leonid Kilovaty.

Totuși, oficial, în baza de date a Agenției Servicii Publice proprietar al apartamentului este în continuare mama Irinei Vlah. Nu există nici o mențiune despre faptul că apartamentul ar fi fost donat.

„Obiectele imobiliare, menționate în adresarea Dvs., sunt înregistrate pe numele mamei mele. La sfârșitul anului 2020 au fost perfectate actele notariale aferente transmiterii dreptului de proprietate asupra bunurilor, de aceea am considerat că este corect să le indic în declarația de avere depusă pentru anul 2020. În perioada următoare vor fi întreprinse acțiunile prevăzute de normele legale, pentru a opera modificările necesare la Agenția Servicii Publice”, ne-a răspuns Irina Vlah la întrebarea dacă apartamentul, într-adevăr, i-a fost donat.

Victor Gaiciuc: același bloc, alt preț. La fel, donație de la părinți

În blocul construit de compania lui Leonid Kilovaty are apartament și actualul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc. Deși este mai spațios ca al Irinei Vlah, apartamentul acestuia este de zece ori mai ieftin, cel puțin așa arată declarația de avere a ministrului. Astfel, 130 de m.p. într-un bloc la acel moment nou în Chișinău ar valora 67 070 de lei sau în jur de 3 mii de euro. Locuința a fost cumpărată, printr-un contract de investiții, de către socrii lui Victor Gaiciuc, la 1 septembrie 2005, iar 6 luni mai târziu socrii au perfectat actul de donație.

Întrebat fiind de ce a indicat acest preț, de vreme ce chiar și în fișa cadastrală a apartamentului valoarea, stabilită în 2004, este de 801 128 de mii de lei, adică în jur de 42 de mii de euro. Victor Gaiciuc a răspuns: „Apartamentul a fost donat soției, Gaiciuc Valentina, de către părinți, iar valoarea normativă a acestuia a fost indicată în mărime de 67 070 de lei conform prevederilor pct. 4 din Contractul de donație sus-indicat și Certificatul cu privire la valoarea bunului imobil nr. 4971/06, eliberat de Oficiul Cadastral Teritorial mun. Chișinău la 6 februarie 2006”.

Citește continuarea pe Moldova Curată.

Autor: Viorica Zaharia/Moldova Curată

Această investigație apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram