/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ A ales să stea în concediu de îngrijire a copilului și să fie un tată full-time. Află povestea lui Petru Cliofos

missing
01 mai 2021, ora 08:47

A ales să stea în concediu de îngrijire a copilului și să fie un tată full-time, în timp ce soția sa a revenit la muncă. Astăzi, vă spunem povestea lui Petru Cliofos, care consideră că ambii părinți trebuie să participe în egală măsură la creșterea și educarea unui copil. Iar ideea că femeia trebuie să stea acasă, în timp ce bărbatul aduce bani, o consideră drept un stereotip depășit de timp. Mai mult, de mai bine de jumătate de an, Petru merge zilnic cu fiul său la serviciul soției, pentru ca ea să-l alăpteze.

De mai bine de jumătate de an, de când soția sa a revenit la lucru, după ce a născut copilul, ziua lui Petru începe cu scutece și mâncare pentru bebeluș. Familia are, de fapt, doi copii. Însă, dacă în cazul celui mai mare, Codrin, soția lui Petru a stat cu el acasă timp de trei ani, în cazul mezinului, Crin, concediul ei de maternitate a durat doar șase luni.

De altfel, Petru s-a fost implicat chiar din primele clipe de viață ale lui Crin. Băiatul s-a născut pe 11 martie, cu o zi înainte de a fi impus regimul de carantină. Prin urmare, Petru se numără printre ultimii tătici norocoși, care au putut să asiste la naștere.

Întrucât pe atunci soția sa era deja angajată ca laborantă la un centru medical și nu a vrut să lase serviciul pentru mult timp, Petru i-a venit în ajutor. Având o agenție de organizare a evenimentelor, a trecut la un grafic de lucru flexibil, pentru a fi aproape de copii.

Este un tată full-time, indiferent dacă are de rezolvat probleme ce țin de serviciul său ori să ofere un interviu jurnaliștilor. Deși recunoaște că, la început, i-a fost cam greu, acesta s-a adaptat rapid și le-a învățat pe toate din mers.

A învățat și să gătească bucate, care sunt la fel de delicioase ca și cele făcute de soție. Iar acest lucru nu i-a fost străin, povestește bărbatul. Mai ales că și el a fost educat în spiritul egalității de gen.

Acesta consideră că ambii părinți trebuie să participe în egală măsură la creșterea copiilor, dar și la rezolvarea problemelor casnice.Petru glumește: spune că singurul lucru pe care nu-l poate face e să alăpteze copilul.

Așa că de mai bine de jumătate de an, Petru merge zilnic cu mezinul la serviciul soției, pentru ca ea să-l alăpteze. Valentina, soția bărbatului, o face chiar în mașină, pentru a nu atrage multă atenție și a păstra intimitatea procesului.

Iar ajutorul lui Petru este un lucru esențial, ne-a spus aceasta.

Codul Muncii al Republicii Moldova permite ambilor părinți să-și ia concediu de îngrijire a copiilor pentru o perioadă de până la 3 ani. Cu toate acestea, numărul taților care beneficiază de acest lucru este destul de mic în țara noastră, în comparație cu unele țări europene. În 2019, de exemplu, peste 6000 de tătici au scris astfel de cereri pentru o perioadă de 14 zile și au beneficiat de o indemnizație, achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu am reușit să aflăm date statistice mai recente, înctrucât responsabilii de la CNAS ne-au cerut o solicitare de informații. Concediul paternal în Republica Moldova a fost instituit în 2016, când au fost operate modificări la Codul Muncii. La nivel mondial, însă, Suedia înregistrează cea mai mare rată de utilizare a concediului parental de către tați. Acolo, 44% din bărbați aleg să se ocupe de îngrijirea copilului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram