„Presa liberă este o valoare fundamentală pentru o societate care se vrea dreaptă și deschisă, construită pe principiile democrației și ale legalității”. O spune președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, a adresat un mesaj de mulțumire instituțiilor media care respectă princiiile democrației.

„ Aceasta este societatea pe care ne-o dorim cu toții și mă bucur că în țara noastră, în pofida tuturor impedimentelor, există multe instituții media atașate acestor valori”, a scris șefa statului.

„Datorită lor se pune presiune pe autorități și se schimbă destine – și asta înseamnă să fii, cu adevărat, Puterea a patra. Rolul mass-media este de a informa obiectiv și corect despre lucrurile ce se întâmplă în jur și care sunt importante pentru oameni – fie că vorbim de instituțiile publice sau de inițiativele private, fie că vorbim de sănătate, cultură, justiție sau viața politică. În baza acestor informații oamenii iau decizii importante pentru ei. Iar astăzi, pe timp de pandemie, informarea obiectivă și corectă devine cu atât mai importantă, cu cât înseamnă sănătate și vieți salvate”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta mai subliniază că a fi jurnalist înseamnă multă responsabilitate.

„Într-o lume bântuită de falsuri, propagandă și dezinformare, capacitatea de a discerne și de a nu dăuna publicului tău devine una dintre calitățile principale ale celor care fac presă. Misiunea autorităților în raport cu presa rămâne să asigure libertatea instituțiilor media; să garanteze condiții echitabile pentru lansarea și funcționarea lor, inclusiv din perspectiva economică; să asigure transparența instituțională și accesul la informație; să protejeze și să consolideze drepturile jurnaliștilor, astfel încât niciun jurnalist din țara noastră să nu se teamă că va fi persecutat pentru cuvântul scris. Aceasta este adevărata libertate a presei și este una în beneficiul tuturor”, a menționat Maia Sandu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!