3 Mai pentru jurnaliști este un fel de 8 Martie pentru femei. Tuturor celor din breaslă ne place să „sărbătorim” această zi, să ne transmitem unii altora cuvinte de încurajare și să ne băgăm modest „în gura presei”. Dar ca și în cazul sărbătorii de 8 Martie, acceptată de către toți, dar percepută diferit, Ziua Libertății Presei în Republica Moldova încă își caută identitatea în interiorul celor care profesează jurnalismul și răspuns la întrebarea: „De ce asta este important pentru mine?”, în rândul celor care obișnuiesc să consume presa autohtonă. 

Este astăzi oare important să vorbim despre jurnaliștii de război, uciși pe câmpul de luptă de rând cu soldații? Hmmm, da! Dar războiul e ceva îndepărtat în timp sau spațiu și de ce asta ar fi important acum pentru mine?..

Este important să vorbim despre jurnaliștii de pe baricade pe timp de pace, care au fost filați, șantajați, intimidați doar pentru că au ținut cu tărie să vorbească despre abuzurile în lanț, care păreau infinite și care acționau ca o piatră de moară pentru țara lor, care și așa se scufunda, aruncată fiind, fără să știe a înota, în „marea independenței”? Da! A fost important, la un moment dat, dar păpușarul (ca și cum) a plecat și, deci, de ce libertatea presei ar mai conta pentru mine acum?..

Este astăzi oare libertatea presei despre a oferi spațiu de emisie și celor plecați de rând cu cei rămași? Celor „păcătoși” de rând cu cei „unși pe cap”? E despre a-i amesteca pe „ai noștri” cu „ai lor”? Nu cumva voi acolo sunteți vorbitori de diferite limbi? Cu opinii diferite despre lucruri care contează? Nu cumva mai faceți greșeli din când în când? TV8, voi ce, serios?

Serios. Libertatea presei, de fapt, nu este despre noi, jurnaliștii, este despre voi, care sunteți diferiți, care aveți opinii diferite, preferințe diferite, dar care meritați în egală măsură să știți ce se întâmplă în societatea în care locuiți și să fiți auziți. Este despre voi, cei care ne urmăriți, ne citiți, de lăudați, ne criticați, dar cel mai important este faptul că aveți dreptul și libertatea de a o face, iar pentru asta noi suntem gata să dăm din coate în continuare. 

Avem de trecut încă prin multe provocări împreună, voi, dând tonul, iar noi, preluând ștafeta. Ne puteți susține pe acest drum, devenind parte a comunității TV8 pe Patreon.com. Vă mulțumim și vă felicităm cu Ziua Mondială a Libertății Presei!

Monolog, în doi, de Ziua Libertății Presei

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!