Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco anunță că a contestat la judecătorul de instrucție ordonanța de refuz emisă- de procurorul general Alexandru Stoianoglo, în cazul tentativei de uzurpare a puterii de stat. Potrivit lui Litvinenco, procurorii ar trebui să cerceteze cazul „cu responsabilitate maximă și seriozitate”. 

„Pentru că este vorba de o tentativă de subminare a ordinii constituţionale şi nu de un furt de rutină. Or, așa cum am spus, inclusiv din cauza că nimeni nu a fost pedepsit pentru tentativa lui Plahotniuc de uzurpare a puterii din iunie 2019, Dodon a hotărât să încerce și el. Și a încercat. Și doar grație cetățenilor acestei țări, atât Plahotniuc în 2019, cât și Dodon în 2021, au eșuat”, a scris deputatul PAS pe pagina sa de Facebook.

Sergiu Litvinenco critică lipsa unei reacții rezonabile din partea procuraturii în cazul întâlnirii dîntr-o benzinărie dintre procurorul general adjunct Ruslan Popov și Boris Lupașcu, numit de majoritatea PSRM – Șor la funcția de magistrat la Curtea Constituțională, dar care a renunțat ulterior la fotoliu.

„Pentru că, fiți atenți: la început Popov a negat că a avut vreo întâlnire cu Lupașcu; apoi totuși a confirmat că întâlnirea a avut loc, însă a fost una „accidentală” și, totodată, nu ar fi vreo problemă câtă vreme sesizarea împotriva lui Lupașcu a fost„”recepționată” luni. În primul rând, Popov a mințit că nu s-a întâlnit cu Lupașcu, ceea ce este deja o problemă majoră. În al doilea rând, o întâlnire „accidentală” poate dura 40 de minute, mai ales într-o benzinărie? În al treilea rând, argumentul că sesizarea a fost ”recepționată” luni nu ține, or încă de sâmbătă toți știau că există un astfel de document în raport cu Lupașcu”, mai subliniază Litvinenco.

În opinia deputatul, autoritățile ar trebui să clarifice dacă există vreo legătură între Popov și Lupașcu, precum și despre ce au discutat cei doi în ziua întâlnirii în benzinărie, pentru a fi credibile.

Ruslan Popov s-ar fi văzut duminică, 25 aprilie, cu Boris Lupașcu, cel care a fost două zile mai devreme numit de majoritatea PSRM-Șor la funcția de judecător la CC. Potrivit unei surse TV8, care ne-a transmis imaginile cu cei doi, Popov și Lupașcu s-au văzut într-o stație PECO. Contactat de TV8, Ruslan Popov a declarat că îl cunoaște pe Lupașcu, dar nu s-au văzut de curând.

Ulterior, Procuratura Generală a confirmat întrevederea dintre Ruslan Popov și Boris Lupașcu, dar a spus că ar fi fost întâmplătoare. S-a întâmplat în situația în care Litvinenco reușise să depună o sesizare la PG privind săvârșirea de către Lupașcu a tentativei de uzrupare a puterii în stat.

După această întâlnire, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a cerut demisia procurorului general interimar Ruslan Popov.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!