Vaccinarea anti COVID – 19 se desfășoară cu pași extrem de lenți în Federația Rusă. Deși a fost prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva noului coronavirus, Rusia este astăzi cu mult în urma Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene cât privește mersul campaniei de imunizare. În data de 27 aprilie, 12,1 milioane de ruși erau vaccinați cu o singură doză de ser anti COVID – 19 și doar 7,7 milioane de cetățeni ruși, sau în jur de 5 % din o populație de circa 146 de milioane, conform datelor din anul 2019, aveau făcut și rapelul. Datele plasează Rusia cu mult în urma SUA, unde circa 43 % dintre americani s-au vaccinat cu prima doză, dar și în urma UE, cu aproximativ 27 % din populație imunizată. 

Tabloul este generat în mare parte de situația din capitala țării, Moscova, unde la mijlocul lunii aprilie, erau vaccinați cu prima doză puțin peste un milion de locuitori ai Moscovei, adică în jur de 8 % din cele circa 12 milioane de locuitori. Tendința actuală pune la îndoială faptul că Rusia și-ar putea îndeplini planul de a imuniza 30 de milioane de oameni până la mijlocul lunii iunie și 69 de milioane de cetățeni până în luna august, scrie Euronews.

Pentru a spori cererea pentru vaccinare, oficialii de la Moscova au început să ofere persoanelor trecute de 60 de ani cupoane în valoare de o mie de ruble rusești, echivalentul a 11 euro, o sumă de nerefuzat pentru cei care ridică lunar o pensie de circa 20 de mii de ruble sau 220 de euro. Totuși, „tehnica” nu a stârnit prea mult entuziasm printre ruși, care spun că nu e atât de ușor să te înregistrezi online pentru a obține așa zisul cupon și nici să găsești un magazin care să ți-l accepte.

Și alte regiuni din Rusia încearcă să îi stimuleze cum pot pe cetățeni. În Ciukotka, autoritățile promit vârstnicilor câte 2 mii de ruble în schimbul vaccinării, în timp ce în Magadan se oferă o mie de ruble în același scop. Reprezentanții unui teatru din Sankt Petersburg au oferit bilete la preț redus celor care prezintă un certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Rata joasă de vaccinare în Rusia se explică și prin aprovizionarea slabă cu ser. Cele mai multe probleme au fost semnalate în luna martie, când producătorii de vaccinuri aproape că au fost pe pauză. Până în prezent, au fost produse doar 28 de milioane de seturi a câte două doze din toate cele trei tipuri de vaccin disponibile în țară, cele mai multe fiind Sputnik V. Doar 17,4 milioane de seturi de doze au fost eliberate în circulație după ce au fost supuse controlului calității.

Responsabilii de la sănătate au și o explicație pentru cererea redusă pentru vaccinurile împotriva COVID – 19. Potrivit acestora, și autoritățile au o parte din vină atunci când se grăbesc să spună că au „îmblânzit” focarul. „Cu majoritatea restricțiilor ridicate și oficiali guvernamentali care laudă reacția de răspuns la pandemie a Kremlinului, puțini au motivația de a se vaccina”, a declarat pentru Euronews expertul rus Alexander Dragan.

Vasile Vlasov, expert în sănătate publică, susține că la Moscova, focarul de COVID este departe de a se încheia, ba chiar mai mult, există semnale că este în creștere.

„Zilnic se infecteazxă aproximativ același număr de persoane ca și în mai anul trecut, în vârful pandemiei”, a spus Vlasov care a adăugat că în prezent, zilnic se înregistrează de două ori mai multe decese decât anul trecut.

De la începutul pandemiei de coronavirus, cel puțin 4,7 milioane de ruși s-au îmbolnăvit de COVID – 19, iar peste 109 mii de ruși au murit din cauza comațiilor provocate de virus.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!