/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Consiliul Europei celebrează astăzi 72 de ani. Obiectivele instituției și cooperarea cu R. Moldova

05 mai 2021, ora 14:49

Astăzi Consiliul Europei (CoE) celebrează 72 de ani. Instituția reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, din estul dar și din centrul Europei. Este compus din 47 de state europene și cuprinde 830 milioane de cetățeni care împărtășesc aceleași valori fundamentale: Drepturile Omului, democrație și Statul de drept.

Moldova a devenit membru al Consiliului Europei pe data de 13 iulie 1995. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția europeană a drepturilor omului pe data de 24 iulie 1997. Iar biroul de Informare al Consiliului Europei a fost înființat la Chișinău pe data de 30 iunie 1997 la solicitarea guvernului Republicii Moldova.

Consiliul Europei a lansat două proiecte pentru a continua susținerea reformelor în sectorul justiției penale în Republica Moldova. Ambele proiecte sunt finanțate prin planul de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021-2024) și vor fi implementate prin asigurarea unei coordonări transversale între ele. Este vorba despre „Consolidarea reformelor din sistemul penitenciar, de probațiune și de îngrijire a sănătății în instituțiile de tip închis din Republica Moldova” cu durata de 36 de luni (”Proiectul SPPRH”) și „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, cu durata de 30 de luni (”Proiectul SHRCCJ”). Ambele proiecte sunt interconectate și constituie o abordare amplă în soluționarea problemelor cheie aferente justiției penale în Moldova.

Recent, șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Secretarul General al CoE, Marija Pejčinović Burić, în cadrul Ceremoniei oficiale de lansare a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024, care a stabilit prioritățile de cooperare pentru următorii patru ani și are drept scop principal susținerea reformelor democratice și implementarea standardelor CoE privind democrația, statul de drept și drepturile omului.

Obiectivele Consiliului Europei

CoE are drept obiectiv de a proteja drepturile omului, de a preveni tortura, de a combate rasismul, de a lupta împotriva corupției, de a lupta împotriva spălărilor de bani, de a combate traficul de ființe umane, de a îmbunătăți eficiența și funcționarea justiției în statele membre.

Consiliul Europei are sediul la Strasbourg, Franța.

Ziua Europei urmează să fie marcată de către Uniunea Europeană la 9 mai, iar în acest context CoE Chișinău propune pentru public un quiz de testare a cunoștințelor despre cooperarea CoE cu Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram