Subsecretarul de stat, directorul politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Janis Mazeiks, ar putea fi noul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, notează Culisele Democrației. 

Deocamdată, informația nu a fost confirmată oficial, iar Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că se abține de la comentarii cu privire la numirea noului șef al Delegației Uniunii Europene și informează instituțiile mass-media că în conformitate cu uzanțele diplomatice, anunțul cu privire la numirea șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova este realizat la momentul oportun de către statul/organizația reprezentat/ă.

Potrivit sursei citate, Mazeiks este licențiat în științe politice la Universitatea din Letonia și masterand în drepturile omului și democratizare, la Universitatea din Padova, Italia. Și-a început activitatea în diplomație în anul 1995, deținând mai multe funcții, atât în aparatul central, cât și în misiuni.

Timp de trei ani a fost reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă Consiliul Europei, iar mai apoi revenit în centrală a fost șeful departamentului organizații internaționale și drepturile omului.  În perioada 2006-2007 a fost consilierul președintelui leton pe politică externă. Din 2007-2011 a fost ambasador, reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la Geneva, iar în 2013 -2018 ambasador, Reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă ONU la New York.

Precizăm că succesorul lui Pirkka Tapiola la funcţia de ambasador UE, Peter Michalko și-a început misiunea în septembrie 2017, care este și în prezent ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!