/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Dodon susține modul violent în care liderul de la Minsk a reprimat protestele din Belarus: „Bine că ați putut să gestionați situația, sunteți bravo”

missing
05 mai 2021, ora 22:20

Liderul PSRM, Igor Dodon și președintele Belarus, Alexandr Lukașenko au făcut schimb de amabilități în cadrul întâlnirii formale care a avut loc în afara Capitalei Belarusului. Într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook, Dodon l-a lăudat pe liderul de la Minsk pentru modul în care gestionează situația din țară, spunând că acesta este un „exemplu” și pentru Republica Moldova.

„Ceea ce spuneam public era opinia mea, dar și a majorității cetățenilor. Îmi spuneau: „Igor Nicolaevici, trebuie să ne ținem ca în Belarus”. (…) Bine că ați putut să gestionați situația, sunteți bravo, cu o asemenea presiune!”, i-a spus Igor Dodon lui Alexandr Lukașenko.

„Eu știam că și Moldovei îi va fi de folos această experiență”, îi răspunde liderul de la Minsk.

În replică, Dodon îi spune președintelui că „Se pregătea și la noi. Acum tot se pregătește, la noi vor fi alegeri anticipate, cred că vor încerca să dea lovitura, dar dumneavoastră ne-ați arătat un exemplu”.

Fără nici o funcție în stat, liderul socialiștilor anunță că în cadrul întâlnirii cu Lukașenko a discutat mai multe subiecte, printre care „securitatea și stabilitatea din regiunea noastră”.

„Am discutat chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale, am subliniat dinamica pozitivă a evoluției raporturilor comercial-economice, constatând cu satisfacție faptul că Belarus rămâne unul dintre cei mai mari importatori ai produselor agroindustriale moldovenești. În alt context, am discutat cu liderul belarus despre situația geopolitică și tentativele unor actori occidentali de a submina securitatea și stabilitatea din regiunea noastră”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, alegerile prezidenţiale desfăşurate în august trecut în Belarus au fost considerate pe scară largă de către belaruşi ca fiind fraudate de către regim. Sute de mii de persoane au protestat împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în urma violenţelor excesive utilizate de forţele de securitate împotriva manifestanţilor paşnici. Opoziţia o consideră pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukaşenko în alegeri, drept învingătoarea scrutinului prezidenţial din vara trecută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram