Război în Ucraina, ziua 171: Apelul autorităților din Energodar. Slovacia livrează Ucrainei patru obuziere Zuzana

politic

/VIDEO/ Ultima oră! CEC a înregistrat blocul electoral „Renato Usatîi”

05 mai 2021, ora 15:49
Distribuie:

Blocul electoral „Renato Usatîi”, format din două formațiuni politice – Partidul „Nostru” și „Patria”, a fost înregistrat. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de membrii Comisiei Electorale Centrale, care s-au întrunit în ședință.

Renato Usatîi a depus ieri, 4 mai, actele necesare pentru înregistrarea blocului electoral. Conform documentelor, Renato Usatîi este președintele blocului electoral.

Blocul electoral „Renato Usatîi” nu va avea o denumire prescurtată. Totodată, membrii CEC au aprobat și simbolul blocului electoral. Ieri, Usatîi a menționat că urmează să prezentele în zilele următoare programul și lista persoanelor care vor face parte din blocul electoral.

Anterior, la scrutinul parlamentar din 2014, Renato Usatîi, care a candidat de pe listele Partidului Patria, a fost scos din cursa electorală. Atunci, în baza unei sesizări de la poliție, Partidul „Patria” a fost acuzat că a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate. Curtea de Apel a decis a doua zi scoaterea formațiunii din cursa electorală.

În august anul trecut, Partidul „Patria” a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Judecătorii au ajuns la concluzia că Partidul „Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa pentru alegerile parlamentare din 2014.

Și Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză pentru Partidul „Patria”, pe listele căruia Renato Usatîi s-a înscris în anul 2014 pentru un fotoliu de deputat. CSJ și-a anulat propria decizie luată în urmă cu aproape șapte ani, precum și pe cea a Comisiei Electorală Centrală și Curții de Apel Chișinău de a exclude atunci formațiunea politică din cursa pentru parlamentare.

Precizăm că alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe data de 11 iulie curent. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a dizolvat Legislativului pe date de 28 aprilie curent. Decretul prezidențial a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram