/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Cinci pași esențiali pe care îi poți face zilnic pentru a proteja mediul înconjurător

missing
07 mai 2021, ora 16:44

1/ Folosește pungi reutilizabile

La nivel mondial, aproximativ 2 milioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare minut. Acesta ar părea un număr de necrezut, însă, conform Ecowatch, între 500 de miliarde și un trilion de pungi de plastic sunt folosite anual la nivel mondial. Astfel, reutilizarea unei pungi din materiale textile sustenabile este cel mai simplu lucru pe care îl putem face. Înlocuirea unei pungi de plastic la fiecare cumpărătură reprezintă mai puțin plastic în oceane și în gropile de gunoi.

Sursă foto: Pinterest

2/ Alege mijloace alternative de transport

Mașina personală, opțiunea perfectă pentru călătorii și excursii, poate fi înlocuită cu o bicicletă sau trotinetă electrică pentru deplasările zilnice la birou sau plimbări în oraș. Totodată, minimizarea călătoriilor cu avionul  ar combate creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din aviație și transportul maritim. Numărul pasagerilor care călătoresc cu avionul în UE s-a triplat din anul 1993.

3/ Sortează deșeurile

Reciclarea poate începe chiar azi la tine acasă! Separă gunoiul în categorii: plastic/metal, sticlă, hârtie/carton, deșeuri biodegradabile organice (composed).

Compostarea înseamnă transformarea resturilor organice din bucătărie sau gradină în pământ de compost, ce poate fi utilizat mai apoi ca îngrășământ pentru plante.

Poți pune în lada de compost resturi de la fructe si legume, zațul de cafea, pliculețe de ceai, coji de ouă și pâine, dar nu este recomandat sa pui sticlă, plastic sau cenușă. Astfel poți utiliza la maximum orice cumperi sau crești, fără să irosești resurse esențiale.

Sursă: Rosal Grup

4/ Reciclează 

Dacă ai în garderobă haine care te-au plictisit sau jucării pe care nu le mai utilizezi, le poți dona sau chiar vinde pe site-uri specializate. La rândul tău, poți cumpăra haine second-hand pentru a limita risipa de resurse utilizate pentru fabricarea acestora. Consumerismul este un factor esențial în poluarea mediului.

Cartonul, ziarele, revistele, hârtia de birou pot fi reciclate doar dacă nu sunt contaminate de alimente, lichide sau deșeuri. Containerele din plastic dur, precum ar fi sticlele de apă și recipientele de detergent pot de asemenea fi reciclate.

Sursă foto: https://www.sweetwaternow.com/

5/ Utilizează mai puțină energie electrică

Poți începe prin a nu lăsa luminile conectate în urma ta, dacă vei fi mai atent la modul in care utilizezi energia, vei contribui la protejarea mediul înconjurător și, în plus, vei plăti mai puțin factura de electricitate. O altă opțiune interesantă sunt becurile LED, care au devenit mult mai accesibile, având un consum de până la zece ori mai mic decât becurile cu bulb.

Sursă foto: https://www.sustainability-times.com/

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram