/VIDEO/ Tot ce trebuie să cunoști despre datele cu caracter personal

11 mai 2021, ora 07:33

Deși sunt cele mai importante și secrete informații despre o persoană, datele cu caracter personal tot mai des sunt cerute atât de către instituțiile care oferă servicii, cât și în mediul online. În majoritatea cazurilor, persoanele oferă aceste date fără ca măcar să se întrebe, care este scopul colectării acestor date, cum și unde acestea vor fi prelucrate, cât timp și care sunt riscurile la care se expun. Un lucru este cert, prin prezentarea benevolă a unor detalii cu caracter personal, cedăm dreptul nostru la viața privată în schimbul unor lucruri care, la prima vedere, par facilități, însă pot fi folosite oricând în detrimentul nostru.

Numărul cererilor privind înregistrarea operatorilor de date private a crescut cu aproximativ 20%, în ultimii 2 ani, potrivit Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. În prezent, tot mai des ni se cer aceste date. O fac cei ce prestează servicii, instituțiile care realizează sondaje, ni se cer atunci când ne înregistrăm pentru anumite oferte, dar și pentru aplicațiile online. Și, cu toate că utilizarea acestor aplicații pare a fi gratuită, costul pe care îl plătim sunt chiar datele noastre cu caracter personal, pe care le introducem benevol. Astfel, în schimbul unor facilități, practic, cedăm dreptul nostru la viața privată. Potrivit experților în domeniu, datele noastre sunt materia primă pe baza cărora se formează resursele financiare.

Pentru a evita astfel de situații, trebuie să fim foarte atenți cui cedăm aceste date și să le oferim doar companiilor care sunt înregistrate la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. La fel, este important să știm că, odată ce am oferit o copie a buletinului de identitate, noi vom afla niciodată de câte ori aceasta a fost multiplicată și în ce scopuri.

De exemplu, la o companie de creditare dacă datele persoanle au fost preluate pe suport de hârtie, atunci acestea vor fi păstrate într-o încăpere specială cu acces limitat al persoanelor iar dacă au fost recepționate în format electronic atunci, sunt păstrat pe servere de înaltă securitate și vor fi procesate atât timp cât există relațiile contractuale dintre companie și client.

Persoanele care doresc să afle când, unde și cine le-a accesat datele personale, au două variante prin care pot verifica: în format fizic, înaintand o cerere către serviciul public și solicintând informația respectivă. A doua variantă este în format electronic: Persoana fizică se autentifică pe platforma Agenției de guvernare electronică, cu semnătura online, și poate vedea singur, când și unde au fost folosite datele sale. Potrivit Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, dacă persoana de la care au fost colectate datele nu şi-a dat consimţământul pentru o altă destinaţie, datele cu caracter personal urmează a fi distruse în modul stabilit de lege. La moment, sunt înregistrați peste 3400 de operatori de date cu caracter personal și aproape șase mii de sisteme de evidență a acestora.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram