/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Reniță ar putea să-l atace în judecată pe Stoianoglo. Deputatul răspunde acuzațiilor Procuraturii Generale 

12 mai 2021, ora 16:26

Deputatul Iurie Reniță răspunde acuzațiilor lansate de reprezentanții Procuraturii Generale, care au menționat într-un comunicat că „parlamentarul dând dovadă de lipsa celor mai elementare cunoștințe juridice, a acceptat să fie folosit de anumite grupări criminale în campanii de manipulare a opiniei publice și discreditare a Procuraturii – activitate incompatibilă cu statutul de ales al poporului”. În aceste condiții, Reniță îl îndeamnă pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, să nu compromită imaginea instituției pe care o conduce, adăugând că ar putea să-l atace în judecată în contextul învinuirilor lansate.  

„Nu e cazul să compromiteți Procuraturii Generale ca instituție fundamentală a statului, transformând-o într-o bâta politică împotriva celora care gândesc altfel. Dacă procedați în acest mod și cu acest limbaj reprobabil cu un deputat, pot să-mi imaginez cum vă comportați cu cetățenii de rând?!”, a scrie Reniță pe pagina sa de Facebook, cu referire la declarațiile prezentate în comunicatul Procuraturii Generale.

„Iar dacă, în mod impertinent și total inadmisibil, vă permiteți să mă asociați cu unele grupări interlope, atunci vă prezint secvența video de mai jos, ca toată lumea să vadă cine a „acceptat să fie folosit de anumite grupări criminale…”? Concluziile le vor trage chiar cetățenii noștri. În cazul în care insinuările și manipulările Procuraturii Generale în adresa mea vor continua, atunci mă obligați, stimate Alexandr Dmitrievici, să ne vedem în instanța de judecată”, a adăugat Reniță.

Acuzațiile la adresa deputatului vin după ce acesta a declarat că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și Serghei Iaralov, fost consilier al ex-președintelui PD, au depus autodenunțuri în cazul înregistrărilor video în care liderul PSRM, Igor Dodon, primește o pungă neagră de la Plahotniuc, ulterior deputatul a publicat și fragmente din autodenunțuri.

Fragmentele au fost postate după ce Procuratura a negat că a recepționat vreun autodenunț sau denunț de la Plahotniuc și Iaralov nici în cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani, nici într-un alt caz gestionat de procurori.

Pe data de 6 mai, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul Iurie Reniță a declarat că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, unul dintre consilierii acestuia, au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”, apărut după ce în spațiul public au fost publicate imagini cu liderul PSRM, Igor Dodon, care a primit o sacoșă de la Plahotniuc.

Mai mult, în cadrul aceleiași ediții, Vladimir Cebotari, fost membru al Partidului Democrat, a confirmat informația, spunând că a știut despre autodenunțul lui Plahotniuc încă de când acesta s-a adresat la Procuratură, iar informația a fost prezentată „în echipă”. „Chiar a doua zi noi, cu toată echipa, știam despre ceea ce s-a petrecut. Atunci am aflat. S-a spus în echipă că s-a adresat la Procuratură. Ne-a spus că a dat explicații sau urmează să dea explicații suplimentare, pentru că lucrurile stau așa și așa”, a menționat Cebotari.

În 2020, deputatul Iurie Reniță a ieșit într-o conferință de presă la care a făcut public un video de la întâlnire dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Atunci, au fost făcute declarații că la acea întâlnire, potrivit imaginilor video, s-ar fi aflat bani care urmau a fi transmiși prin intermediari din cercul apropiat al celor trei, pentru Partidul Socialiștilor. Anterior, Igor Dodon a spus că acest video este o manipulare și a amintit că la acea ședință el a jucat un rol.

Anul trecut, Procuratura anunța că în baza a două denunțuri, procurorii au inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale fostului președintele al Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani. Ulterior, în rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

Potrivit deputatului Reniță, la momentul actual, acest caz se află la Curtea de Apel Chișinău, unde a depus un recurs, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis că ordonanța Procuraturii privind neînceperea urmăririi penale în acest caz nu va fi anulată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram