/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Violențele israeliano - palestiniene: Hamas anunță o ripostă cu peste 200 de rachete. Stare de urgență la Lod din cauza revoltelor minorităților arabe

missing
12 mai 2021, ora 08:44

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene. Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că “lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv” şi “100 rachete asupra oraşului Beer Şeva “ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili”, scrie Agerpres.

Alarmele au răsunat în Tel Aviv şi Beer Şeva, în sudul Israelului, la scurt timp după difuzarea acestor informaţii, potrivit armatei israeliene. Hamas informase anterior despre distrugerea unei clădiri cu locuinţe, magazine şi un post local de televiziune, situate în centrul oraşului Gaza.

„Pagube importante au fost înregistrate în privinţa turnului şi a clădirilor din jur”, a raportat postul de televiziune Hamas Al-Aqsa TV.

Această nouă lansare de rachete îi urmează celei efectuate mai devreme înspre Tel Aviv, soldate cu un mort la periferia oraşului.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a decretat miercuri stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului unde în ultimele ore, conform poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe. Într-un comunicat, premierul Netanyahu a declarat că a dat undă verde pentru declararea stării de urgenţă în Lod, în timp ce poliţia a informat despre ‘revolte’ ale minorităţii arabe locale după moartea violentă, marţi, a unui arab israelian.

Potrivit unui fotograf al AFP, prim-ministrul Israelului s-a deplasat la Lod în noaptea de marţi spre miercuri pentru a face apel la calm, în timp ce în acest oraş situat în apropierea aeroportul internaţional Ben Gurion se instala un dispozitiv puternic de securitate.

Luni seara târziu, Lod, un oraş cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu.

Marţi seară, în timp ce manifestaţiile s-au înmulţit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar şi în oraşele arabe din Israel, situaţia a degenerat la Lod, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie.

“Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenţi arabi, punând în pericol locuitorii”, se arată într-un comunicat al poliţiei.”Au fost incendiate vehicule şi avariate bunuri”.

Pentru a veni în sprijinul poliţiei locale, guvernul a desfăşurat în Lod unităţi ale poliţiei de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată.Potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Trei israeliene au fost ucise şi alţi zeci au fost răniţi începând de luni, în urma atacurilor cu rachete dinspre Fâşia Gaza. Cel puţin 32 de palestinieni, printre care zece copii, au fost ucişi în atacurile israeliene asupra enclavei. Potrivit autorităţilor locale, violenţele au făcut peste 200 de răniţi.

Escaladarea violenţelor israeliano-palestiniene vine pe fondul recentelor ciocniri soldate cu răniţi în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat şi anexat ilegal de Israel, conform dreptului internaţional.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram