/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Chișinăul spune că moartea bărbatului din Ștefan Vodă a fost provocată de acțiunile abuzive ale Tiraspolului

missing
13 mai 2021, ora 16:31

Moartea bărbatului de 47 de ani din raionul Ștefan Vodă a fost cauzată de acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din stânga Nistrului. Despre aceasta a comunicat Biroul pentru reintegrare în urma ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), de pe 13 mai curent.

Într-un comunicat de presă al instituției se spune că: „Delegația Republicii Moldova a abordat problema prin prisma actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și a condamnat prezența în Zona de Securitate a structurilor paramilitare neincluse în contingentul Forțelor Mixte de menținere a păcii, precum și acțiunile lor abuzive care au provocat moartea unui om”.

Mai mult, în cadrul ședinței, exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect, iar delegația Chișinăului a făcut apel către delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în CUC pentru a contribui la procesul de retragere a forțelor „grănicerești” introduse ilegal în Zona de Securitate și de asigurare a respectării prevederilor Acordurilor din 1992 și 1998.

Amintim că bărbatul s-a încecat în râul Nistru în timp ce înerca să fugă de forțele de la Tiraspol. Pe acest caz a fost pornită o anchetă. Familia bărbatului va fi asistată de către avocații Promo -Lex, care au preluat cazul. Într-un comunicat de presă, organizația afirmă că aseară, reprezentanții așa-numitelor organe de forță a regiunii transnistrene au anunțat Poliția Republicii Moldova despre producerea incidentului și au solicitat să fie luat cadavrul.

Potrivit versiunii celor din stânga Nistrului, victima s-a înecat întâmplător, iar incidentul este calificat drept ”accident în muncă.” Promolex mai susține că, la începutul lunii aprilie, curent, victima, împreună cu alte 4 persoane a fost reținută de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană, fiind sancționată pentru pretinsa trecere ilegală a liniei administrative.

Moartea suspectă a ajuns și în atenția Guvernului interimar. Biroul de reintegrare a cerut reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană să prezinte informații detaliate pe acest caz, dar și să elucideze circumstanțele în care corpul neînsuflețit al victimei a fost dus pe malul stâng al Nistrului de așa zisele forțe de ordine din regiune.

Despre această tragedie au fost informați mediatorii și observatorii în formatul „5+2”, anunță Guvernul de la Chișinău.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram