/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Cum comentează Jizdan solicitarea ANI privind confiscarea a 770 de mii de lei, bani pe care nu i-ar fi declarat

missing
13 mai 2021, ora 14:19

După ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat că solicită confiscarea averii deputatului democrat Alexandru Jizdan, acesta a avenit cu o reacție. Parlamentarul susține că și-a declarat transparent proprietățile și veniturile obținute. Mai mult ca atât, alesul poporului susține că și-a justificat fiecare constatare a inspectorului ANI. Jizdan spune că este necesar ca instanța de judecată să verifice toate detaliile și să se expună pe marginea acestui caz care mai degrabă seamănă cu „intenții politice”.

Într-o postare pe o rețea socială, deputatul democrat a scris că neregulile depistate de ANI ar fi „cu semne de întrebare”, deoarece acesta ar fi declarat veniturile și proprietățile pe care le deține.

„Referitor la informațiile despre faptul că ANI a depistat unele nereguli legate de proprietățile și veniturile mele, cred necesar să mă expun cu unele concretizări pentru a nu admite interpretarea acestei situații “ cu semne de întrebare”. În acest an am aflat oficial despre unele verificări întreprinse de ANI, inițiate încă din anul 2019 și țin să menționez că s-au admis careva confuzii. Vă comunic că nu am avut și nu am ce să ascund și în perioada activității mi-am declarat transparent proprietățile și veniturile obținute”, a scris Jizdan pe Facebook.

Totodată, parlamentarul spune că a oferit explicații inspectorului ANI care i-a analizat declarația de avere și interese depusă, doar că acestea nu ar fi fost luate în considerare.

„Din cauză că ofițerul ANI nu a ținut cont de informațiile pe care le-am oferit în timpul verificărilor, iar dovezile și declarațiile făcute de mine cu scopul de a exclude neclaritățile apărute nu au fost luate în calcul, am să punctez aici câteva detalii importante, pe care cetățenii trebuie să le cunoască. Referitor la suma de bani despre care informează ANI că nu are dovada provenienței. Acești bani sunt venituri acumulate din vinderea unei proprietăți de familie (un teren agricol al părinților mei) și au fost transferați oficial în perioada studiilor feciorului meu de peste hotare, timp de 4 ani. Acele pretinse imobile deținute în afara Republicii Moldova, sunt 3 apartamente luate în chirie în perioada acestor studii. Respectiv, este absurd să-mi fie atribuite mie sau familiei mele în acest context. Despre faptul că nu am declarat o construcție din localitatea Molovata pot să vă zic că terenul și casa de vară construită acolo au fost declarate oficial, iar problema de fapt ar fi în 28 de m care există în actele de vânzare-cumpărare, dar care fizic nu sunt, (păcat că și acest lucru a fost interpretat de ANI)”, explică Alexandru Jizdan.

De asemenea, democratul dă asigurări că omiterea declarării sumei de 53 de mii de lei este o eroare pe care a recunoscut-o, iar acești bani i-ar fi obținut soția sa din activitatea didactică. Jizdan spune că decizia finală va fi luată de instanța de judecată, iar aceste constatări ale ANI ar fi niște „intenții politice”.

„Cât despre suma de 53 de mii lei, bani care nu au fost incluși în declarația de venit de acum 4 ani, vreau să reiterez ceea ce am comunicat și angajaților ANI. Acești bani sunt veniturile soției mele din activitatea didactică, care din greșeală nu a fost indicată la momentul depunerii.

Am prezentat toate informațiile și detaliile necesare care explică fiecare întrebare pe care a avut-o această instituție cu drept de a verifica, dar mă conving că nu s-a luat în calcul nimic absolut, fapt care îmi pare absolut incorect. Din această cauză, este absolut necesar ca instanța de judecată să verifice toate detaliile și să se expună pe marginea acestui caz în care sunt vizat și care mai degrabă seamănă cu “intenții politice””, mai declară parlamentarul.

Precizăm că, deputatul democrat Alexandru Jizdan a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a încheiat recent procedura de control a averiii sale. Verificările au fost inițiate la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Potrivit ANI, Jizdan ar fi inclus date eronate în declarațiile sale de avere și interese personale pentru anii 2016 – 2019. Inspectorii de integritate cer confiscarea a 770 de mii de lei de la acesta și au sesizat PG pentru fals în declarații. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram