/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

La vârsta de 91 de ani, s-a stins din viață academicianul Haralambie Corbu, membru al AȘM

missing
13 mai 2021, ora 13:21

Haralambie Corbu, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, critic și istoric literar s-a stins din viață. Academicianul avea 91 de ani, anunță Ministerul Educației într-un necrolog în memoria lui Haralambie Corbu. 

„Comunitatea academică a pierdut un distins om de ştiinţă prin trecerea la cele veşnice a academicianului Haralambie CORBU, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, critic și istoric literar”, se menționează în necrologul MECC.

Haralambie Corbu s-a născut în data de 15 februarie 1930 în satul Dubăsarii Vechi. A absolvit în anul 1951 Institutul Pedagogic „Ion Creangă”. Activitatea ştiinţifică şi-a început-o la Institutul de Istorie, Limbă și Literatură al Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS, urmând apoi doctoratul la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova.

În anul 1975 a susținut teza de doctor habilitat în filologie, iar în 1984, Haralambie Corbua fost ales membru al Academiei de Știinţe a Moldovei. Academicianul şi-a dedicat activitatea valorificării patrimoniului naţional literar, prin numeroase și relevante monografii, studii, culegeri de articole științifice.

Savantul a publicat peste 650 de lucrări, inclusiv 28 de cărți de autor, a fost coautor și redactor științific a circa 80 de lucrări colective.

Pentru activitatea sa, academicianului Haralambie Corbu i-au fost conferite distincții de stat și academice: laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei și tehnicii (1985), „Ordinul Republicii” (1996), Ordinul „Prietenia Popoarelor” (1978), titlul „Om Emerit” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (1999), Medalia „Dimitrie Cantemir” (2000), Medalia „Meritul științific”, Laureat al concursului „Savantul Anului” în domeniul științelor umanistice (2005) ș. a.

De asemenea, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru titular al Academiei Internaţionale Central-Europene de Ştiinţe şi Artă, membru al Comitetului de Conducere al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est-Europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram