Haralambie Corbu, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, critic și istoric literar s-a stins din viață. Academicianul avea 91 de ani, anunță Ministerul Educației într-un necrolog în memoria lui Haralambie Corbu. 

„Comunitatea academică a pierdut un distins om de ştiinţă prin trecerea la cele veşnice a academicianului Haralambie CORBU, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, critic și istoric literar”, se menționează în necrologul MECC.

Haralambie Corbu s-a născut în data de 15 februarie 1930 în satul Dubăsarii Vechi. A absolvit în anul 1951 Institutul Pedagogic „Ion Creangă”. Activitatea ştiinţifică şi-a început-o la Institutul de Istorie, Limbă și Literatură al Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS, urmând apoi doctoratul la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova.

În anul 1975 a susținut teza de doctor habilitat în filologie, iar în 1984, Haralambie Corbua fost ales membru al Academiei de Știinţe a Moldovei. Academicianul şi-a dedicat activitatea valorificării patrimoniului naţional literar, prin numeroase și relevante monografii, studii, culegeri de articole științifice.

Savantul a publicat peste 650 de lucrări, inclusiv 28 de cărți de autor, a fost coautor și redactor științific a circa 80 de lucrări colective.

Pentru activitatea sa, academicianului Haralambie Corbu i-au fost conferite distincții de stat și academice: laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei și tehnicii (1985), „Ordinul Republicii” (1996), Ordinul „Prietenia Popoarelor” (1978), titlul „Om Emerit” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (1999), Medalia „Dimitrie Cantemir” (2000), Medalia „Meritul științific”, Laureat al concursului „Savantul Anului” în domeniul științelor umanistice (2005) ș. a.

De asemenea, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru titular al Academiei Internaţionale Central-Europene de Ştiinţe şi Artă, membru al Comitetului de Conducere al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est-Europene.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!